PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

LA RĂZBOI ÎNAPOI: „Inspectoratele și-au demonstrat inutilitatea, tot greul a fost dus de către profesor, elev și părinte!”


INSIDER: „Examenul de titularizare – ca să ai dosarul depus – e nevoie să vizitezi 4 instituții – Poliția, Policlinica, Școala la care ai predat și ISJ-ul la care te înscrii… (…)

Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Inspectoratele Școlare din România nu este doar inadmisibil pentru o țară europeană în secolul 21, dar denotă o crasă ipocrizie din partea Ministerului Educației și Cercetării.

Astăzi, am avut 614 cazuri noi de COVID-19 în țară. Ce fac astăzi cadrele didactice, cele mai importante persoane din educația la clasă a României? Stau la cozi. Stau la cozi de zeci de persoane pentru a-și depune dosarele pentru înscrierea la examenul de titularizare.

Ați auzit bine – dosare. Cu șină sau fără șină, dosarele așteptate trebuie să conțină cel puțin 9 documente: 1) o cerere de înscriere, 2) copia conform cu originalul după studiile absolvite (plus media anilor plus dovadă, 3) copii certificate de naștere și căsătorie pentru doamnele care și-au schimbat numele, 4) copie buletin de identitate cu dovada adresei de locuință, 5) aviz medical, 6) declarație pe proprie răspundere că persoana care se înscrie nu este incompatibilă cu demnitatea funcției didactice sau că nu există condamnări anterioare, 7) cazier judiciar, 8) certificat de integritate comportamentală, 9) fișa de înscriere la concurs.

E suficient să ne uităm pe listă ca să observăm că, în această perioadă, fiecare persoană care dorește să se înscrie trebuie să facă câteva drumuri la poliție (pentru cazier și certificat de integritate), la doctor (pentru adeverința medicală) și la școala la care predă pentru a arăta că nu a avut până acum un comportament inadecvat.

Același minister care proclama „Comisia de tăiat hărtii“ – idee inspirată din munca guvernului tehnocrat – pare acum că duce la rang de artă „Comisia de creat hârtii și drumuri la cât mai multe instituții publice“.

Unde este digitalizarea promisă? De ce nu pot fi depuse online dosarele de înscriere la concurs? De ce nu sunt toate fișele și toate cererile niște documente online pe care candidații să le completeze?

De ce nu sunt digitalizate poliția, sănătatea și educația pentru ca aceste trei instituții să poată verifica încrucișat starea și statutul unei persoane? De ce ne batem joc de sănătatea acestor oameni? De ce îi punem pe drumuri? De ce îi punem să stea la cozi? De ce expunem alți oameni care să strângă aceste dosare, aceste hârtii, când ele puteau fi înlocuite cu simple documente digitale? De ce tocmai astăzi – când avem cel mai mare număr de îmbolnăviri?

Facem apel urgent către Ministerul Educației și Cercetării să oprească procesul de depunere a hârtiilor așa cum este făcut astăzi și să dea ocazia tuturor doritorilor să se înscrie online la acest examen. Haideți, doamna Anisie, să dăm tuturor un exemplu pornind chiar din ograda noastră, a educației!

Este adevărat că există și Inspectorate unde este posibilă depunerea documentelor online – vezi ISMB, dar în marea parte a țării cozile sunt prezente peste tot, fie pentru că depunerea dosarelor online este imposibilă, fie pentru că profesorii care ar trebui să aibă competențe digitale se lasă păgubași în fața aplicanțiilor Adobe și al formatului PDF ce trebuie semnat digital.

Fotografii realizate de Andreea Carje la Târgu Mureș.” SURSA

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s