PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

SINUCIDERE: „Toți vedeau umilința și nedreptatea. Dar nimeni nu a făcut ceva concret pentru a-i face dreptate!”


INSIDER: „Protest pentru colegul nostru care nu mai este. Caz revoltător de nedreptățire a unui salariat de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva. Este vorba de arheologul Marius Râza (foto sus) care s-a sinucis în 14 decembrie. Era singurul angajat al muzeului cu studii superioare plătit cu salariul minimum pe economie. Colegii lui spun că trăia în pauperitate, la limita subzistenței. Marius Râza s-a angajat la Secția din Orăștie a MCDR, în aprilie 2017, pe post de arheolog cu salariul minimum pe economie. De atunci, salariile bugetarilor au fost ajustate, însă al lui nu. Văzând că lucrurile rămân neschimbate, atât Marius cât și colegii săi au încercat să discute cu conducerea muzeului. Apoi, au trimis o serie de adrese în care au cerut explicații. Inclusiv au indicat articolele din Legea salarizării care trebuiau aplicate în cazul lui. Li s-a răspuns într-un mod cum numai unii funcționari de la stat știu să o facă – frustrant.

Problema a ajuns și la Prefectura Județului Hunedoara, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, în administrarea căruia se află MCDR, Inspectoratul Teritorial de Muncă. Au fost invitați la discuții, toți vedeau nedreptatea și umilința în care se pierde angajatul muzeului. Dar nimeni nu a făcut ceva concret pentru a-i face dreptate. Au trecut zile, săptămâni, luni și s-a ajuns în decembrie 2018. Cu același salariu minimum pe economie, de 1.100 de lei, la care i s-a adăugat un spor de 290 de lei pentru condiții periculoase în muncă.

În decembrie când a primit banii, după ce și-a achitat chiria și alte dări a rămas cu aproape nimic. Următorul salariu l-ar fi primit în 10 ianuarie 2019. În 10 decembrie, cu patru zile înainte să se sinucidă, Marius a trimis o ultimă petiție către MCDR. Patru rânduri scrise pe o coală albă. A primit un răspuns la fel de absurd.” DETALII SURSA

ARHIVĂ: VOX POPULI: „Boc, aţi luat drepturile copiilor”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s