PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PRUNE PE GUNOI: Muzeul Deşeurilor arată că Suedia este în urma României! …Cu o oră!


INSIDER: „La începutul acestei luni, în cadrul Bibliotecii Naţionale din Bucureşti (Bd. Unirii nr. 22), s-a deschis Primul Muzeul al Deşeurilor din Europa. Accesul în muzeu este gratuit, de luni până vineri, între orele 08:00 şi 18:00, doar timp de o lună. Apoi închidem expoziţia, aruncăm exponatele şi România este iarăşi fericită?

Ţara noastră se numără printre fruntaşele Europei la producerea deşeurilor şi printre codaşe la reciclarea acestora, iar prin acest clasament suntem obligaţi moral să găzduim un astfel de muzeu, măcar o lună! Să sperăm că măcar cei câţiva vizitatori vor învăţa şi reţine, în sfârşit, ce înseamnă 3R (reduce, refoloseşte, reciclează), deşi nu sunt noţiuni noi “Made in UE”, deoarece îmi amintesc perfect de acţiuni similare desfăşurate în urmă cu 30 de ani prin şcoli, fabrici şi uzine…

Ideea e salutară, însă nu convinge – exponatele sunt sărăcuţe şi răsfirate, aproape că m-au întristat, de parcă nici gunoaie nu mai avem… Doar atât am putut alege, ori încercăm să impresionăm turiştii străini prin tehnica de promovare „Fata care pare harnică”, învăţată în copilărie din povestea „Prune pe gunoi”? …Sau iar ascundem gunoiul sub preş, poate-poate şi câştigăm competiţia internaţională pentru reciclare?!

Spaţiul generos acordat muzeului este prea pustiu şi dacă ne-am fi numit Suedia şi tocmai terminasem de sortat şi reciclat toată groapa de gunoi de la Glina!

…Nu ar fi rău ca vizitatorii să fie îndemnaţi să contribuie la acest “tezaur” prin mici donaţii: nişte ambaje şi chiştoace aruncate în silă, câteva conserve şi sticle de bere abandonate regulamentar în mijlocul drumului, câţiva saci cu resturi de la renovarea casei, pet-uri pentru jucat fotbal, coji de seminţe scuipate la întâmplare pe vitrine, serveţele cu mucoase lipite pe pereţi, un coş de gunoi topit sau fără fund, ori nişte tomberoane colorate pentru “colectare selectivă” pe care nimeni nu le goleşte niciodată. Are balta peşte, nu?!”

ARHIVĂ: ECOROM: “Cum colectăm selectiv deşeurile?”

3 responses

  1. Pingback: RECICLARE, REFOLOSIRE, RECONDIȚIONARE: “Peştele de la cap se împute, dar de la coadă se curăţă” | infoINSiDER.ro

  2. Pingback: RECICLARE: Scăpăm de pet-uri și deocamdată ne umplem de Maggi | infoINSiDER.ro

  3. Pingback: PLASTIC/SUBSTITUT: Mâncăm plastic, ne îmbrăcăm în plastic, suntem de plastic. | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s