PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

NEREGULI: Epuizarea Fondului Proprietatea, ignorată la nivel înalt. Funcţionarii publici, scoşi ţapi ispăşitori?


INSIDER: „Responsabilitatea avizarii valorii rapoartelor de evaluare ce stabileau sumele de bani ce constituiau despagubiri pentru persoanele indreptatite, conform Legii nr. 247/2005, Titlul VII, apartine Comisie Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, formata din 9 membri, presedintele si cei 3 vicepresedini ai ANRP, 2 membrii din cadrul Ministerului Finantelor Publice, 2 membri din cadrul Ministerului Jusititiei si un membru al Secretariatului General al Guvernului. Ori, in aceste conditii ideea transformarii in tapi ispasitori a functionarilor publici din cadrul ANRP, cade, intrucat obligatia acestora era de a propune, iar a CCSD de a aproba. Toate desapagubirile din cadrul ANRP au fost aprobate de catre CCSD, ai caror membrii au fost numiti de ministrii ministerelor mentionate.

Perspectiva epuizarii Fondului Proprietatea era cunoscuta atat de catre primul ministru, cat si de catre ministrul Finantelor Publice, insa nu a fost considerata o prioritate, ajungandu-se astfel la un final predestinat. Problema a constat in faptul ca valoarea imobilelor evaluate, asa cum prevedea Legea nr. 247/2005, Titlul VII, era stabilita la pretul pietei, in conditiile in care numarul dosarelor inregistrate la ANRP era de ordinul zecilor de mii, depasind chiar 100.000. de dosare. Este o grava eroare de strategie guvernamentala care denota modul in care sunt administrate problemele tarii in diferite domenii.”

CONTEXT: Ziarul Financiar: „Gravele nereguli constatate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), autoritatea care a gestionat din 2005 procesul de despăgubire a persoanelor ale căror proprietăţi au fost naţionalizate în perioada comunistă, arată că procesul de despăgubire a fost viciat, iar cele circa 3 miliarde de euro (cash şi acţiuni) pe care statul le-a cheltuit în acest scop nu au ajuns la persoanele îndreptăţite. La şapte ani de la înfiinţarea ANRP şi a Fondului Proprietatea, statul a terminat banii de despăgubiri, iar fondul a ajuns pe mâna americanilor care vor să îl vândă bucată cu bucată, în timp ce zeci de mii de foşti proprietari au rămas „pe din afară”.” Continuare

ARHIVĂ: DESPĂGUBIRI: Fondul Proprietatea, la fundul sacului. Mii de foşti proprietari au rămas cu ochii în soare!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s