PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

TUNURI: România ciuruită. Frontal şi dorsal!


INSIDER: „România este ca o roată de caşcaval ale cărei găuri sunt reprezentate de instituţiile publice din administraţia centrală şi locală. Agenţiile, autorităţile, comisiile şi companiile aflate în subordinea ministerelor sunt cele care gestionează bugetul de stat, fondurile europene şi împrumuturile externe în funcţie de domeniul de activitate. O trecere în revistă a obiectivelor, bugetelor şi performanţelor acestor instituţii ar putea ridica unele semne de întrebare asupra acelor găurele, mici şi multe, prin care se scurg milioane de euro. Conducătorii acestor instituţii, secretari de stat şi subsecretari de stat, sunt numiţi politic şi nu au nici voinţa şi nici capacitatea profesională de a gestiona activitatea acestor instituţii.

O campanie de informare asupra organizării unor instituţii ar merita atenţia publicului. Degeaba vorbim de forme, dacă nu reuşim să vedem fondul. Atât cetăţenii plătitori cât şi funcţionarii angrenaţi sunt de părere că aceste instituţii nu ar trebui conduse de către oameni numiţi politic, ci de către manageri, ale căror proiecte de management să fie afiliate unui program de guvernare care să stabiliească obiective precise, dead-line-uri şi demisii de onoare în caz de eşec. Dacă aveţi răbdare şi curiozitate, ajunge doar să aruncaţi o privire pe organigrama instituţiilor de stat şi vă veţi speria când veţi număra câte astfel de agenţii şi autorităţi există, ce fonduri gestionează şi ce achiziţii se fac la nivelul acestora. „Stabilitatea” obţinută prin cele două soluţii drastice – tăierea cu 25% a salariilor şi creşterea TVA – putea fi evitată doar prin buna gestionare a bugetelor existente şi reevaluarea unor activităţi.

Într-o serie de articole viitoare, vom pune sub lupă cele mai obscure instituţii ale administraţiei publice centrale, atât cât permite „transparenţa instituţională”. Vom încerca să identificăm obiectivele propuse, implementarea unor proiecte, bugetele consumate şi beneficiile rezultate. În mai multe rânduri s-a tot încercat reorganizarea acestor instituţii, dar nu s-a reuşit decât bulversarea totală a activităţii lor, fiind pasate de la un minister la altul. Multe dintre ele pot fi organizate ca direcţii în cadrul ministerelor, dar atunci ar dispărea posturile de secretari de stat, atât de râvnite de oamenii politici, pentru că acolo este grosul funcţiilor. Pe scurt, toată lumea vede că este nevoie de o regândire a sistemului administraţiei publice centrale. Iar asta nu se va întâmpla din iniţiativa Guvernului!”

Un răspuns

 1. Marian

  Din mall-uri si butiquri n-o sa avem crestere economica.
  Cata vreme nu avem economie nu avem crestere economica.
  Din putinul ce a ramas se vede imediat felia taiata de ciorditori.
  Inainte nu se vedea ca era balta mare acum insa….
  Globalizare = colonizare.
  Asta vom devenii in viitorul apropiat.
  A-ti auzit ceva de relansare economica ?

  Apreciază

  2 martie 2012 la 12:46

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s