CONSUM: Cum arată un raport de analiză a apei potabile din Bucureşti? „Tu bei apă de la robinet?”
INSIDER: “Din link în link am ajuns pe site-ul Apa Nova Bucureşti, la secţiunea „Buletine de analiză a apei”. Nu ştiu cât de „cosmetizate” sunt aceste rapoarte publice de analiză a apei potabile din reţeau de alimentare publică, dar cert este că există. Iar cineva îşi pune semnătura pe ele, adică răspunde pentru calitatea apei pe care o bem. În imaginea alăturată am ales, la întâmplare, să vă prezint rezultatele analizei unei probe prelevate pe 05.01.2012 de la cişmeaua publică din Piaţa Amzei, o zonă veche a Bucureştiului, foarte aproape de Piaţa Romană. Analiza este realizată de Laboratorul Apa Nova Bucureşti. Aceştia spun că valorile obţinute de ei sunt „acceptabile” şi „conforme cu Legea 458/2002 (forma consolidată în anul 2011)” privind calitatea apei potabile. Oare sunt adevărate aceste rezultate? Tu bei apă de la robinet? De ce?”
RAPORT COMPLET – CIŞMEA PUBLICĂ – PIAŢA AMZEI
BULETINE DE ANALIZĂ A APEI POTABILE DIN TOATE SECTOARELE CAPITALEI
Laboratorul Apa Nova Bucureşti efectuează analize ale apei potabile conform unui program lunar din diferite zone ale Capitalei, clar definite, în funcţie de numarul de locuitori. Sunt prelevate probe de apă potabilă din 49 de puncte fixe de recoltare, stabilite pe zone de alimentare cu apă. Buletinul de analiză a apei potabile cuprinde indicatori organoleptici, fizico-chimici (tabel 1) şi bacteriologici (tabel 2), unităţile de măsură, valorile obţinute, valorile maxim admise şi referenţialul de analiză.
Intr-adevar, apa de la robinet, chiar daca este tratata si conform analizelor ApaNova, foarte potabila, ea totusi contine si putin Clor si in plus mai capata si putina rugina de pe conducte pana ajunge la robinet. Exista insa filtre de apa care elimina exact aceste chestii, ba chiar elimina ele si mai multe, dar pe mine asta ma interesa pana nu demult. Eu am deja de vreo 2-3 luni o cana filtranta de care sunt foarte multumit, chiar se simte diferenta , si aici ma refer la gust. Dupa filtrare nu mai poti deosebi apa plata de genul (Bucovina sau Aqua Carpatica) de cea filtrata. In felul asta cred (sper) ca reusesc sa evit si pericolul mineralizarii in exces, dupa cum spune si colegul de mai sus (Mihai A. pop). Cartusul l-am schimbat o singura data de atunci si m-a costat doar 32 Lei. Inainte de asta stiu ca dadeam cam 20-30 de Lei pe saptamana pe apa plata. Eu mi-am luat o cana Dewberry de pe http://www.vittal.ro , nu mai auzisem de ea dar mi-a placut cum arata si acum chiar o recomand celor care gandesc si traiesc Economic si Ecologic.
ApreciazăApreciază
9 iunie 2013 la 14:48
Va recomand urmatorul documentar referitor la apa imbuteliata si la mafia apei la nivel mondial: http://www.documentare.org/razboiul-apei-2009/
Sunt curios care este mai buna: apa imbuteliata(bidoane de plastic => benzen/styrene => cancerigene) sau apa de la chiuveta?
ApreciazăApreciază
27 septembrie 2012 la 15:31
Cum ar fi sa afli peste 20 de ani ca apa potabila (de la robinet) e pentru consumul pe termen lung, iar apa minerala e pentru consumul sub tratament medical? si ca de fiecare data cand bei apa minerala e similar cu consumul de medicamente?
Problema cu apa potabila nu e legata de micro-organisme, atata timp cat faci dus, speli vesela si manaci/bei la restaurant/bar, atunci ai o relatie metabolica cu ele. Problema cu apa potabila e ca e industrializata, si ca orice interventie, cateodata apar greseli, insa din rapoartele publice, apa potabila e de departe mai sanatoasa pentru consum pe termen lung decat apa minerala (care in marea majoritate de chiar mineralizata puternic).
Oricum atata timp cat apa minerala e un business banos, n-are rost sa te opresti din a o consuma, doar ca fiind de 400 de ori mai scumpa ca cea de la robinet, merita sa te intrebi, ce altceva ai cumpara de 400 de ori mai scump stiind ca nu e mai bun?
ApreciazăApreciază
6 iunie 2012 la 16:30
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/calitate_apa_potabila-Apa_Nova_0_656334572.html
ApreciazăApreciază
2 martie 2012 la 15:37
Exista aceste buletine, deci stati linistiti! E de bine! Nu pot fi falsificate, ca imediat se vede prin reactia populatiei si se lasa cu puscarie.
Deci ar fi bine, dragilor, sa renuntati la subiect, ca induceti panica. Asta ar mai lipsi dupa nebunia cu ninsorile si inghetul!
@ Nicolae Oprea: incercati urmatorul lucru cu apa de la robinet: seara puneti necesarul de apa pentru familie in sticle. Dimineata ( dupa circa 12 ore) puteti sa beti linistit apa. Asa faceau si strabunii nostri cu apa cea grozava de izvor, deci nu beau nici ei decat daca nu aveau incotro, direct de la izvor.
Asta e ” apa neinceputa” care se foloseste in retete medicale traditionale romanesti. E bine daca puneti apa in vase de sticla ori de lut mai degraba decat in plastic.
ApreciazăApreciază
3 februarie 2012 la 18:51
Propunere de reducere a riscurilor de poluare a apei. Bruxelles, 31 ianuarie 2012 – Îmbunătățirea calității apei în UE ar putea fi în pericol din cauza unor noi forme de poluare chimică. Comisia propune adăugarea a 15 substanțe chimice pe lista celor 33 de poluanți care sunt monitorizați și controlați în apele de suprafață din UE – încă un pas către îmbunătățirea calității apelor noastre fluviale, lacustre și litorale. Printre cele 15 substanțe se numără substanțe chimice industriale, precum și substanțe utilizate în produse biocide, în produse farmaceutice și în produse de protecție a plantelor. Acestea au fost selectate pe baza unor dovezi științifice că pot prezenta un risc semnificativ pentru sănătate. http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/88&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=en
ApreciazăApreciază
4 februarie 2012 la 09:45
iN FAMILIA NOASTRA NU SE BEA APA DE LA ROBINET DE CCA.25 ANI.SIMGURA APA DE BAUT ESTE APA MINERALA .CONSUMUL ZILNIC ESTE DE 6 L . LA 4 PERSOANE PE TIMP DE IARNA, IAR VARA URCA SI LA 9 L. APA DE LA ROBINET O FOLOSIM PENTRU PREGATIREA HRANEI FIINDCA SE FIERBE SI LA SPALAT.NU CONSUMAM APA DE LA ROBINET PENTRU BAUT FIINDCA TOTI DIN FAMILIE AM AVUT PROBLEME CU DIGESTIA..
ApreciazăApreciază
3 februarie 2012 la 12:28