PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ORGANIZARE: De ce nu donează românii sânge?


Donatorii de sânge români se împart în două categorii – unii de foame, iar ceilalţi din întâmplare! Dacă totuşi vrei să donezi în Bucureşti, eşti îndrumat călduros să o faci la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT) din strada Constantin Caracaş nr. 2. Dacă cei cu ştate vechi ştiu care este “drumul sângelui”, bobocii-donatori sunt invitaţi să se descurce singuri într-un labirint de uşi închise.

INSIDER: “Printr-o conjunctură am fost rugat să merg la Institutul Naţional de Hematologie din Bucureşti să donez sânge pentru cineva. Pentru că nu ştiam nimic despre ce urma să fac, am dat o căutare pe Google să aflu condiţiile, programul de donare etc., dar am găsit doar un număr de telefon. O voce dintr-o casă particulară s-a scuzat a mia oară în numele INHT şi Romtelecom că numărul a fost realocat şi nu mai este valabil demult…

În aceste condiţii, am decis să-mi încerc norocul direct pe strada Caracaş nr. 2. M-am prezentat la portar ca fiind donator nou şi m-a îndrumat plictisit spre cealaltă intrare: “stânga-ieşiţi-dreapta-dreapta, şi vedeţi acolo!” (?!) Într-adevăr, mai există o intrare şi mai obscură, cu aspect de uşa de dos de alimentară comunistă. Un culoar pustiu, ţapiţat cu afişe şi indicaţii inutile, îmi făcea trecerea spre zona crepusculară a sistemului sanitar. La capătul lui, este o sală de aşteptare care aduce a cinematograf de cămin cultural. Oblonul tras la ghişeul de informaţii ţine loc de avizier pentru informaţii aiurea care nu-ţi răspund la nicio întrebăre… Singura săgeata este spre WC.

Am acostat prima persoană care, aparent, cobora de pe o scară de serviciu… “Urcaţi pe aici la etaj, apoi stânga-dreapta-dreapta şi mai întrebaţi acolo!” (?!) Am ajuns într-un labirint de uşi închise, cu pereziţi-avizier. Printre zecile de afişe, absolut întâmplător, mi-au cazut ochii pe harta comorii – “Circuitul donatorului de sânge”. Fotografiez şi plec fericit spre cabinetul 39, deşi Radiologie nu înseamnă Triaj… Speriaţi că vreau să mă bag în faţă, cei de la coadă m-au trimis imediat la plimbare să completez un formular şi apoi să-l duc “acolo, pe primul culoar” (?!) Am prins un cabinet cu uşa deschisă şi am căscat ochii sugestiv: “…Sunteţi nou? Ar trebui să mergeţi să va înregistraţi, dar rămâneţi aici la coadă…”

În timp ce completam formularul aflam şi eu, abia la faţa locului, care sunt condiţiile pe care trebuie să îndeplinească un donator înainte să facă „vărsarea de sânge”… După 20-30 de minute îmi vine rândul… „Carnetul de donator? …Păi cum, nu aveţi fişă? Nu sunteţi înregistrat?! Formular aţi completat? Nu am fişa, nu vă pot consulta! Mergeţi întâi acolo, la 54 şi lăsaţi buletinul. Apoi veniţi aici şi vă strig eu când primesc fişa!” Predau buletinul, îmi face fişa destul de operativ, îmi vine iar rândul. „…Îmi pare rău, dar nu puteţi dona astăzi! Dacă nu aţi dormit minim 6-7 ore, nu aţi mâncat nimic, nu aţi băut minim 0,5 litri apă şi aţi mai şi fumat… Vă daţi seama, vă luăm 450 ml de sânge. O să leşinaţi! Veniţi luni!” …La final, după mai bine de o oră de citit afişe, bătut pe la uşi, întrebat în stânga şi-n dreapta, completat formulare şi stat aiurea la rând, am aflat că… intenţia contează!”

3 responses

 1. Pingback: DONORIUM: Mărțișoare pentru SuperEroi care salvează vieți. Donează sânge! | infoINSiDER.ro

 2. Gabi

  M-am prezentat total dezinteresat de orice avantaj, la Centrul de donare Suceava. Am asteptat cam o ora pana cand m-au inregistrat, apoi inca o ora pana cand am trecut printr-un control constand in inteparea in deget pentru a verifica grupa sangvina si calitatea sangelui. Apoi m-am asezat la rand ca sa donez. Cand mi-am dat seama ca ar mai fi durat cel putin inca 2 ore ca sa mi se ia sange efectiv, m-am ridicat si am plecat! Sistemul sanitar striga in gura mare ca e deficit de sange, face apel la populatie sa vina sa doneze, dar nu ia nici o masura sa faciliteze donarea mai rapida a sangelui. Asa se face ca oamenii chiar bine intentionati, sunt descurajati si determinati sa renunte singuri la actul de donatie! Din greseala in greseala pana la victoria finala!

  Apreciază

  28 martie 2015 la 13:14

 3. Alin Suvagau

  nu e peste tot asa, eu sunt donator si am donat de 65 de ori!
  articolul are si parte de realitate romaneasca, dar repet nu peste tot e la fel

  Apreciază

  7 iunie 2013 la 20:19

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s