PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

Cât costă opinia unui „expert UNESCO”?


După „convingerea” autorităţilor de la toate nivelurile, compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a realizat că are nevoie de sprijin mediatic la nivel înalt şi a aruncat o “momeală” marilor jurnalişti ai ţării care au înghiţit-o pe nesimţite şi de foame…

Pe lângă problemele de mediu, exploatările de la Roşia Montană sunt blocate şi de patrimoniul cultural aflat sub protecţia UNESCO. Astfel, cei de la RMGC au angajat mai nou şi un expert independent care să-şi dea cu părerea despre vestigiile care acoperă aurul de la Roşia Montană. …Cât o fi plătit compania pentru acest raport favorabil?

Dar iată ce spune comunicatul oficial: “RMGC a incredintat arhitectului britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO si membru ICOMOS, misiunea de a intocmi un raport independent de evaluare a situatiei patrimoniului din Rosia Montana, raport ale carui concluzii urmeaza sa fie integrate in strategia de profil a companiei. In raportul intitulat Reflectii privind relevanta si adecvarea declararii Rosia Montana ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arata ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa a UNESCO are “deficiente majore” si ar trebui abandonata imediat.

“Sugestia de a include Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO, afirma expertul britanic, pune la indoiala integritatea procesului de selectie si are potentialul de a discredita Romania in obligatiile sale, ca semnatar al Conveniei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu din 1972, precum si de a-i slabi pozitia in cazurile cu adevarat justificate”. Pe langa aceasta concluzie importanta, expertul UNESCO mai atrage atentia si asupra unui criteriu cheie de includere pe lista UNESCO a unui monument sau sit istoric – acceptul si participarea comunitatii locale la sustinerea acestei initiative –, criteriu care nu este indeplinit in cazul sitului de la Rosia Montana, comunitatea locala opunandu-se acestui demers.” (FOTO: Lupta pentru Roşia Montană)

Un răspuns

  1. Perspectiva de a fi inclus in patrimoniul mondial UNESCO este adesea un vis dar nu si pentru primarul din satul romanesc Rosia Montana aflat in inima Carpatilor care nu vrea acest lucru si prefera un proiect canadian controversat privind crearea unei mine de aur. In mod automat in cazul in care Rosia Montana ar fi inclusa in patrimoniul mondial de UNESCO activitatea miniera nu ar putea avea loc. Joi 29 Iulie 2010 ora 11 34 Alte articole despre Comunitatile din Rosia Montana si judetul Alba sustin ca initiativa de listare UNESCO a comunei Rosia Montana reprezinta un abuz si o incalcare a normelor democratice . … initiativa de listare UNESCO vine in contradictie cu vointa democratic exprimata a comunitatii locale … . Conform prevederilor legale reprezentantii Ministerului Culturii si Patrimoniului National trebuie sa initieze consultari cu administratia si comunitatea locala pentru initierea oricaror demersuri de inscriere pe lista UNESCO … .

    Apreciază

    21 decembrie 2010 la 20:56

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s