REACŢIE: Locuitor din Roşia Montană: „Pasivitatea şi nepăsarea de acum ne vor costa foarte scump”
INSIDER: „Vedem zilnic cum angajatii companiei intra in galerii, sub pretextul ca iau probe si fac masuratori, pana ce vor incepe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controleaza daca iau sau nu iau aur de-acolo… De la Bucuresti sau din alta parte a lumii nu-si dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Rosia Montana, iar cand vin aici si afla adevarul, sunt izbiti de anormalitatea acestei situatii, de lipsa de reactie a Guvernului si a administratiei locale, fata de aceasta stare de lucruri. Toti ne incurajeaza sa rezistam! Toti vor sa fie de folos cu ceva, un lucru cat de marunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decat orice gest politic din departare, si acesta indelung asteptat. „Rezistati! Rezistati!” ne indeamna toata lumea, dar nu e usor, sa stiti, sa-ti traiesti viata ca in vitrina, observat, filmat si fotografiat tot timpul, pandit din fata casei, spionat obstructionat in orice faci sau ai intentia sa incepi.
E o tensiune continua care slabeste numai de vineri dupa amiaza pana luni dimineata, atunci cand „observatorii” Gold-ului se aduna de pe ulite, unde se plimba in costumele lor spilcuite si cu ochelari negri la ochi, plini de emfaza (vezi Doamne, au cumparat aproape tot si ei sunt stapanii Rosiei), si pleaca cu masinile lor scumpe in week-end. Abia atunci, noi putem sa lasam garda jos si sa traim, sa ne strigam bucuriile sau sa ne plangem necazurile, pe un ton de normalitate. Si cum sa nu ravneasca la aurul Apusenilor, cand in el sunt, in procente mai mari decat oriunde in lume, si metalele rare atat de cautate de industria militară şi constructoare de nave spatiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.
Daca macar un singur om va ramane aici si nu-si va vinde proprietatea, compania nu va putea sa treaca peste el. Cred cu tarie ca nu ne luptam cu morile de vant si ca lupta noastra nu e in zadar. Nu se poate sa scoti o localitate in afara existentei, pentru ca vrea o companie straina sa le ia acest drept in numele lacomiei. Daca litigiul cu Gold ar mai tine o suta de ani, rezistenta Rosiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmareste compania. Poate daca romanii si-ar lua un petic de pamant pe dealurile acestea si nu l-ar ceda in ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorti de izbanda, in vecii vecilor.
Membri ai organizatiei mondiale „Green Peace” si-au cumparat loturi fie si de cativa metri patrati in Rosia Montana, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un pret, ba chiar au confectionat tablite pe care scrie: „Aceasta proprietate nu este de vanzare”, pe care le-au impartit rosienilor, ca sa descurajeze orice tentativa a companiei de a-i ispiti sa isi vanda casele.
Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources si alte companii subsidiare dupa care se ascunde) si-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucuresti, a regizorului Bogdan Naumovici, ca sa le faca propaganda proiectului minier de la Rosia Montana. Chiar daca mult prea tarziu, reclama a fost oprita, in cele din urma, pentru minciunile continute in ea. O lovitura dura pentru companie.
Avem nevoie de exprimarea solidaritatii cu lupta noastra. Sa vina aici cei care cunosc drama noastra, sa ne sprijine moral, sa aratam Gold-ului ca nu suntem asa putini, ca avem si pe altii de partea noastra. Sa facem si noi actiuni de intimidare, asa cum fac ei, nu doar sa tacem si sa inghitim. Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptatori impotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici in ruptul capului. Oricati bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecam. Pasivitatea şi nepăsarea de acum ne vor costa foarte scump!”
RECOMANDARE: Roşia Montană – cenzură, propagandă şi manipulare pe bani grei
Apel catre GUVERNUL ROMANIEI,SENATUL ROMANIEI, CAMERA DEPUTATILOR si asa-zisului PRESEDINTE al tuturor romanilor. Pentru a demonstra ca nu sunteti partasi la jaful aurului de la Rosia Montana, aveti toata puterea de a stopa lucrarile de la minele de aur pana veti face un referendum national pentru ca poporul roman sa-si exprime dorinta daca sunt de acord cu exploatarea aurului de catre straini si ROMANIA sa se aleaga cu praful de pe toba. Guvernul BOC imprumuta miliarde de la straini de am devenit slugile lor, in loc sa repuna in exploatare minele de aur cu mineri si specialisti romani in folosul exclusiv al ROMANIEI si al poporului sau. Rosia MONTANA nu este numai a lor este si face parte din patrimoniul national al ROMANIEI…
ApreciazăApreciază
2 decembrie 2011 la 14:58
Jenant. Eu vad ca EVZ face jocul intereselor la fel ca si doamna din reclama.Tot cam ASA s-a facut si cu alte surse de bunastare pentru romani: Petromul NE pune in miscare …Dar la preturi serioase, otelariile de la Targoviste au ajuns sa produca fier beton in loc de oteluri aliate, au dat de bine muncitorii de la Sidex, mor de bine brasovenii ,cateva zeci de mii nu trei mii, de cand am scapat de Tracorul, Roman,Rulmetul,bucurestenii se lafaie in bunastare si alearga dupa un loc de vanzator ambulant sau de „agent de vanzari” cu diploma de cand au scapat de intrprinderi care ii cam incomodau pe europeni,aproape am scapat de „mormanul de fier vechi”al lui Roman, am impratit ca prostii pamantul in parloge mici -IAS-urile erau ale statului, nu erau proprietate privata,statul nu era in stare sa gestioneze Balta Brailei,cum nu era in stare sa gestioneze o flota de pescuit ,un zacamant de gaze ,NE-am bucurat ca prostii cand Roman si Iliescu NE-au dat inapoi niste firimituri cu titlu de „parti sociale” ca sa nu putem revendica un drept de decizie asupra unei parti din averea statului .Ca femeia asta din reclama am mai vazut si auzit:” in sase luni reluam prodictia de tractoare”,va dam trei ani de salarii compensatorii numai stati acasa ca va chemam noi cand se relanseaza productia,eliberati locul ca NE trebuie noua sau ca NE faceti concurenta (din ce bani s-au platit salariile compensatorii? ) doamna asta nu militeaza pentru ea, militeaza pentru o afacere a altora ….si cand o avea copiii/nepotii bolnavi de la cianuri …sau va fi destul de cinica sa IA banii de pe reclama si sa pleca cand or incepe cu cianurile…
ApreciazăApreciază
3 decembrie 2011 la 09:51
Situaţia aceasta este neschimbată de mai bine de un deceniu. De la Bucureşti nu se văd decât şpăgile. Reclamele se fac pe bani foarte mulţi.
ApreciazăApreciază
30 noiembrie 2011 la 19:14