PHARMA: Cum se calculează data de expirare a medicamentelor?
INSIDER: „Ce faceţi atunci când citiţi pe ambalajul unui medicament că data de expirarea a trecut de câteva luni bune? Cel mai comun reflex este să îl aruncăm şi să intrăm în prima farmacie pentru a cumpăra unul în termen de garanţie. Dar atunci când suntem departe de o farmacie, apare îngrijorarea – dacă medicamentul expirat este toxic?! Cum aflăm dacă mai sunt bune sau nu medicamentele expirate? În primul rând, data de expirare este influenţată de tipul de medicament (comprimate sau lichid), condiţiile în care este păstrat şi componentele active din medicament.
Cum calculează data de expirare firmele producătoare şi comisiile de aprobare a medicamentelor? În USA există Food and Drug Administration (FDA), în UE avem Autoritatea Europeana pentru Aprobarea Medicamentelor, iar în România – Agenţia Naţionala a Medicamentului. Înainte de a fi aprobate de forurile naţioanale şi internaţionale, fiecare nou medicament este testat conform specificaţiilor de producere şi testare. Specificaţiile includ limitele minime şi maxime ale substanţei active pentru fiecare doza (per fiola, per pastilă). Pe lângă această substanţă activă mai există, în compoziţia medicamentului, componentele de stabilizare pentru absorbţie în organism şi digestia substanţei active.
Cel mai important test este acela de „degradare accelerată” prin care medicamentul, păstrat în ambalajul original, este pus în condiţii extreme de umiditate, lumină, oxidare şi caldură. Acest test nu arată numai cât de stabil este medicamentul, respectiv substanţa activă, cât şi modalitatea şi timpul de degradare a acestuia. Pentru medicamentele injectabile sau lichide sunt necesare teste suplimentare pentru a măsura stabilitatea chimică şi puritatea bacteriană. Toate testele realizate dau o estimare aproximativă a datei de expirare precum şi, mai important, dozajul şi modalitate în care va fi absorbit medicamentul în organism. DETALII
Dacă la medicamentele lichide şi injectabile trebuie respectate cu stricteţe datele de expirare, pericolul mare fiind o posibilă alterare bacteriană, medicamentele sub formă de caspsule, pastile sau praf pot fi consumate şi după expirare, în cazul în care au fost ţinute în condiţii de depozitare adecvate, adică într-un loc uscat şi răcoros, ferit de lumină.
Sunt toxice medicamentele expirate? Un studiu (Shelf Life Extension Program) realizat de catre Food and Drug Administration şi Departmentul de Apărare din SUA pe 122 de medicamente diferite ţinute în condiţii de păstrare ideale, a relevat că 88% din medicamentele expirate, tip comprimate, sunt încă utilizabile pentru cel puţin un an, cu o medie de până la 5 ani după data de expirare. Pentru mai multe detalii, vedeţi AICI.
În concluzie, este bine să nu consumaţi medicamente expirate decât în situaţii de urgenţă şi în nici un caz medicamentele lichide, injectabile sau picături de ochi. Cel mai probabil că vor avea efectul unui medicament în termen. Atunci când luaţi suplimente, ceaiuri, medicamente homeopate trebuie să stiţi că data de expirare este total arbitrară. Articolul original poate fi consultat AICI.„
Pingback: TERMENE DE VALABILITATE: „În acest centru se vaccinează cu lotul PFIZER FE 4728 valabil până în ianuarie 2022 chiar dacă pe flacon este etichetat octombrie 2021” | infoINSiDER.ro
Pingback: TAMIFLU: “Prospectul mai lung decât o mașină de spălat. Reacții adverse: Pune viața în pericol!” | infoINSiDER.ro
Romania este, si la capitolul medicamente, un “sat fara caini”, un maidan pe care vin si se joaca cu sanatatea si viata “prostimii” sute si sute de fabricanti de medicamente, de medici si farmacisti!!! Bani sa iasa. si ies fara numar!!! Oameni buni, daca de voi nu va intereseaza. macar copiilor vostri le puteti salva viata!!!
Incepem acum o serie de dezvaluiri socante, unele incredibile, referitoare la medicamentele romanilor, unele dintre acestea fiind doar ale romanilor pentru ca lumea normala, tarile civilizate. Le-au interzis ca sa nu mai moara oamenii!!!
Primul pe lista este.”medicamentul saracului” sau celebrul Algocalmin. Piata algocalminului din Romania este estimata la peste 11 milioane de dolari anual. Pretul mic l-a transformat in calmantul nr. 1 pentru romani. Un adevarat “medicament al saracului”, spun medicii. Licenta pentru denumirea de “algocalmin” este detinuta de fosta fabrica de medicamente SICOMED. In anul 2005 cehii de la Zentiva au preluat licenta si astfel, doar datorita algocalminului le-au crescut vanzarile cu peste. 1.000 de procente. Potrivit surselor medicale, dintre toate medicamentele fabricate de compania de medicamente Zentiva, calmantul pe baza de metamizol aduce, de departe, cele mai substantiale profituri. Din aceasta piata, au reusit sa prinda felii importante si alte companii farmaceutice care produc algocalmin, dar sub o alta denumire.
Algocalminul se mai numeste si algozone, si este produs de Ozone Romania . Agentia Europeana de Evaluare a Produselor Medicale, de recomandarile careia suntem obligati sa tinem cont, nu a restrictionat folosirea algocalminului. Cu toate acestea, majoritatea tarilor europene l-au interzis de mai multi ani. Studiile au demostrat ca metamizolul din algocalmin poate provoca o boala fatala, numita agranulocitoza, o boala. mortala care debuteaza ca o infectie supraacuta. Boala distruge celulele din maduva osoasa, altfel spus . tratarea durerilor de cap cu algocalmin duce la distrugerea sangelui.
Mai periculoase decat algocalminul, sustin medicii, sunt calmantele de durere care folosesc in componenta, alaturi de metamizol o a doua substanta activa. De departe, Piafenul (metamizol si antispastic) este cel mai riscant de administrat. Altul este Benalgin, un calmant pe baza de matamizol si cofeina. Ambele se vand la liber in farmaciile romanesti, fara niciun fel de restrictii. Primii care au interzis metamizolul au fost americanii, inca din 1977. Din aceeasi perioada dateaza si decizia statului sudez de interzicere a calmantului. Azi substanta din care se face”calmantul saracului” din Romania este interzisa in Danemarca, Belgia – unde trecuta la rubrica otravuri – Germania, Spania – din 1989, Olanda – incepand cu 1990, Grecia sau Irlanda. Am luat doar exemple din Europa si Statele Unite!!!
Pe lista analgezicelor considerate nocive de occidentali, dar care se folosesc frecvent in Romania, se mai regasesc Dipyrone, Novalgin, etc., medicamente care au la baza substanta denumita noramidopirina metansulfonat si fenilbutazona, Butazolidine, Rheopirin R, Reumopiryrine etc., care au la baza fenilbutazona. In plus, pe piata romaneasca se gasesc si combinatii ce contin Scobutil Compus sau aminofenazona – Aminofenazona L, Lizadon.
Piroxicamul si Aulinul sunt si ele pe lista neagra a Agentiei Europene a Medicamentului. Aulinul este un alt medicament care poate ucide si totusi este vandut la liber in farmaciile romanesti. Mai grav, Aulinul este vandut si in formele sale pentru copii (pediatrice) cu toate ca riscul este si mai mare. Aulinul este interzis in tari precum Spania, Marea Britanie, Finlanda, Turcia, SUA, Australia sau Japonia, deoarece s-a constat ca provoca frecvent. insuficienta hepatica mortala!!! Aulinul este recomandat pentru tratamentul durerii si inflamatiei asociate osteoartritelor, entorselor si luxatiilor, durerilor menstruale. Aulin se numara printre cele mai cautate si utilizate medicamente in Romania, datorita efectelor sale calmante imediate. Putini insa stiu ca substanta activa continuta de Aulin, denumita nimesulid, poate fi. mortala.
Acum poate intelegeti mai bine de ce am corelat de la bun inceput Codex Alimentarius de. industria farmaceutica de pe planeta! Poate asa vedeti mai clar de ce miliardarii Americii si ai Europei – nu toti, ca sa nu mergem cu prostii la tribunal sau sa ne calce masina mai repede – de ce aceste “forte ale banului si raului” vor inlocuirea usturoiului, a mentei si a ceaiului de tei cu. produsele minunate si clar. vindecatoare ale concernelor farmaceutice!!!
Agentia Europeana de Evaluare a Produselor Medicale a interzis administrareaAulinului copiilor sub 12 ani. De asemenea, Comisia Europeana a Medicamentului a reluat, spre analiza, nimesulidul, in vederea retragerii sale de pe teritoriul intregii Uniuni Europene.Aulinul a fost restrictionat chiar si in tara producatoare, Irlanda. Consiliul Irlandez pentru Siguranta Medicamentelor a atras atentia asupra pericolului pe care il prezinta.
In Romania . este la mare pret pentru ca sanatatea sau chiar viata copiilor nostri. nu e la pret european. Daca tot vrem depopularea planetei, moartea pentru sute de milioane de oameni. de ce sa nu punem accent pe romani?
Din cauza efectelor secundare grave o serie de medicamente au fost retrase de pe piaţă în unele ţări. Cu toate acestea ele continuă să fie comercializate în. România!!! Suntem un vast laborator cu 20 de milioane de cobai, un loc in care se fac bani, multi bani, pe sanatatea si chiar viata.”prostimii” Europei! “Prostimea”, adica ce a ajuns poporul roman in ultimii 21 de ani, este doar. o bună piaţă de desfacere pentru multe medicamente criminale interzise în alte state. Vreti exemple? Vreti sa ne salvam macar copiii daca pentru multi dintre noi este prea tarziu? Luati hartie si ceva de scris:
Sprayul pentru astm Isoproterenol, comercializat sub numele de Isuprel, a ucis în anii ’60 în jur de 3500 de pacienţi. Cu toate acestea el se comercializează în continuare în ţara noastră şi este prescris în diverse afecţiuni ale inimii. Ce medici, ce interese, ce bani sunt in joc?
Medicamentul Stilbestrola fost dovedit ca producând tumori uterine şi mamare la femei şi a fost scos de pe piaţă în unele ţări europene. În România este produs şi comercializat de patru companii farmaceutice. Oare medicii care prescriu astfel de “leacuri vindecatoare” sunt prosti, sunt rai sau sunt doar. platiti bine?
În 1970 au fost scoase de pe piaţă tranchilizantele Pronap şi Plaxin pentru că produceau moartea nou-născuţilor.
Thyreotom forte, un medicament pentru suplimentarea aportului de hormoni tiroidieni la pacienţi cu hipotiroidie a fost scos de pe piaţă în Germania în 2005. Pentru ca la romani merge perfect ceea ce este interzis la nemti. medicamentul este în continuare prescris de medicii nostri şi se găseşte în farmacii.
În 1984 ziarul Daily-Mail a scris clar că medicamentul împotriva acneei, Roacutan, medicament care se prescrie şi în prezent, a condus la malformaţii foarte grave ale nou-nascutilor. Peste 50% dintre mamele care, in timpul sarcinii, au luat Roacutan, au nascut copii malformati!!! Roacutan este prescris în continuare de. doctorii români.
Zelmac, medicament impotriva afectiunilor digestive, care se vinde in Romania la ora actuala, produs de compania Novartis, a fost scos de pe piata in Germania, in aprilie 2007, desi nici macar nu fusese aprobat inca, fiind folosit ilegal de catre doctori in scopul testarii lui pentru industria farmaceutica.
Ketotifen,un medicament pentru tratamentul de lunga durata in astmul bronsic alergic sau cu componenta alergica, bronsita alergica si tulburari astmatice a fost scos in 2006 de pe piata in Germania , din cauza efectelor secundare grave la nivelul globului ocular si al rinichilor. In Romania se gaseste in farmacii.
Terfenadin, antialergic, a fost scos de pe piata in mai multe tari europene. In Romania se gaseste sub denumirea de Histadin, un sirop folosit in tratamentul simptomelor multor afectiuni alergice si in prevenirea si tratamentul reactiilor alergice la transfuzia de sange.
Methotrexat,de asemenea impotriva leucemiei, a produs tumori si a dus la anemie grava si ruperea intestinelor. In Romania este comercializat si prescris in reducerea dureriilor si a tumefactiilor articulare.
Mitothan,un alt medicament impotriva leucemiei, duce la moartea rinichilor secundari. La noi se gaseste sub numele de Lysodren si este utilizat pentru tratamentul cancerului stratului exterior al glandei suprarenale.
Antibioticul Isoniazid duce la moartea ficatului. Acesta este comercializat in Romania .
Sunt foarte putini din pacate cei care au curajul, inconstienta sau posibilitatea sa spuna lucrurilor pe nume. “Afacerea” medicamentelor care “ucid lent” este una de succes: sute si sute de miliarde de dolari sau euro in fiecare an!!! Cu ceva timp in urma Dr. Scott Reuben, angajat al companiei farmaceutice Pfizer – cea care produce de exemplu “minunatia” Viagra a declanşat cel mai mare scandal de falsificare din istoria medicinei, recunoscând că, timp de 13 ani avea sarcina de a falsifica rezultatele studiilor şi cercetărilor, pentru ca produsele farmaceutice ale companei să aibă un succes mai mare pe piaţă. În calitate de colaborator al biroului de presă de la compania Pfizer , el a publicat cu duzina în reviste medicale de specialitate articole fără niciun dram de adevăr.
ApreciazăApreciază
17 iunie 2012 la 22:50
Scott Reuben, pe care-l mentionezi ca a lucrat pentru Pfizer, n- a lucrat niciodata pentru Pfizer. Lucra pentru un spital, Bayside, ca anesteziolog. E voit tendentioasa prezentarea ta ca lucra pentru Pfizer si ca avea sarcina de a falsifica date. Pacat, findca restul articolui continue multe informatii valabile.
ApreciazăApreciază
24 iunie 2013 la 18:59