PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

VIAŢA ÎN DIASPORA

We Love RomaniaRugăm ORICE ROMÂN plecat peste graniţă să ne povestească, din perspectiva lui, care este viaţa de acolo cu adevărat. Dacă vreţi să ştiţi ce ne interesează vă punem mai jos întrebările noastre indiscrete! Dar vă puteţi alege la care să răspundeţi sau puteţi adăuga alte aspecte. De asemenea, vă puteţi declara numele real sau puteţi alege să rămâneţi Anonim. Pentru cei care vor să ne transmită texte mai lungi şi fotografii o pot face pe adresa de e-mail.

ÎNTREBĂRI INTERVIU-SONDAJ

DIASPORACând aţi plecat din ţară? În ce domeniu munciţi, câte ore pe zi şi în ce ţară/oraş/regiune? Ce salariu sau ce venituri aveţi? Cum vă împărţiti veniturile pentru cheltuielile lunare? Locuiţi cu chirie/proprietate alături de familie, prieteni sau alţi români? Cât plătiţi pentru chirie? Trăiţi în confort sau în condiţii mai austere? Unde şi ce mâncaţi de obicei? Din ce magazine vă cumpăraţi haine în general? Ce nevoi aveţi? La ce şcoală se duc copiii voştri? Cum sunteţi trataţi de colegii de muncă şi de autorităţile locale?

Vă este ruşine sau vă mândriţi că sunteţi români? Românii sunt văzuţi bine în comunitatea locală? Mai este loc de români în comunitatea voastră? Cum se ajută românii între ei? Se păstrează relaţiile strânse din ţară sau se leagă noi prietenii între români? Cum vă petreceţi timpul liber? Vă distraţi mai bine între români sau preferaţi compania localnicilor? Unde vă petreceţi concediile? În ce vă investiţi banii economisiţi? Câţi bani trimiteţi lunar în ţară? Trimiteţi bani pentru întreţinerea familiei sau pentru investiţii? În ce investiţi în ţară? Consideraţi că presa din România prezintă o imagine reală a comunităţii de români în care trăiţi? Când plănuiţi să vă întoarceţi în România? Ce aţi vrea să faceţi în România dacă vă veţi mai întoarce vreodată?

8 responses

 1. Reprezentanţii comunităţii românilor din Serbia solicită sprijinul autorităţilor din România pentru a le fi respectate ‘drepturile elementare’ ca limba maternă să le fie predată în şcoli şi să fie folosită şi în biserici.

  Protopopul de Dacia Ripensis, Bojan Aleksandroviæ, a declarat miercuri, la finalul întrevederii cu preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Viorel Badea, că România, ca ‘ţară-mumă’ a românilor timoceni, îi sprijină pe aceştia în încercarea de a obţine aceste drepturi.

  ‘Avem 154 de sate 100% româneşti, 48 de localităţi mixte şi numai două biserici şi nici o oră în limba română. Nu avem drepturi elementare. Am încercat, încercăm şi vom încerca să le obţinem, dar autorităţile sârbe tac, resping cererile noastre de construire de noi biserici sau cererea de a se preda în limba maternă în şcoli. (…) Se fac fel şi fel de lucruri ca să nu fie clară situaţia, dar pentru noi este clar totul – nu avem drepturi. Când vom primi aprobarea să construim biserici sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române, când vom avea şcoli cu predare în limba română sau televiziuni, atunci vom putea vorbi despre drepturi. Până atunci nu. (…) Autorităţile de la Bucureşti ne pot ajuta fiindcă obligă Serbia să îşi respecte propriile legi şi Constituţia’, a spus acesta.

  Bojan Aleksandroviæ a susţinut că nu este adevărat ce spun unii oficiali sârbi, şi anume că România i-ar presa pe românii timoceni să se declare români.

  ‘În ultimele zile, autorităţile din Serbia spun că vlahii nu sunt români şi că ele îi apără, că România îi presează să se declare români. Nu ăsta este adevărul. România, ca ţară-mumă, ne susţine ca să avem drepturi elementare. Nu este vorba aici despre românii care se declară vlahi şi nu se simt români, e vorba de ăia care se declară vlahi sau români şi ştiu că e tot una, şi care vor biserici şi şcoli în limba maternă’, a afirmat protopopul de Dacia Ripensis.

  La rândul său, Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura românilor/vlahilor Ariadnae Filum, a susţinut că românii timoceni au făcut eforturi pentru a avea asigurată predarea în limba maternă în şcoli, strângând semnăturile părinţilor care îşi doresc acest lucru, însă, autorităţile sârbe nu au putut aproba acest demers, pierzând dosarul privind învăţământul în limba maternă.

  ‘Noi am obţinut, în 2009, o hotărâre de la Ministerul de Învăţământ din Belgrad că putem să începem cu învăţarea în limba română din anul şcolar 2009-2010. Noi am îndeplinit toate condiţiile pentru aproape 30 de şcoli. Am strâns semnăturile părinţilor. Am pregătit 20 de învăţători. Am înaintat dosarul la Belgrad, dar răspunsul a fost că ministerul a pierdut dosarul şi că va trebui să adunăm noi semnături. (…) Nu avem decât două biserici. Nu există nici medii (mass-media – n.r.).’, a explicat acesta.

  Apreciază

  29 februarie 2012 la 14:30

 2. mariana

  Buna ziua ,si eu vreau sa se faca publica intamplarea prin care trece sotul meu ,pentru aceasta este responsabila justitia spaniola ,deoarece nu au facut o ancheta corespunzatoare nu su facut verificari DECI NU AU FACUT NIMIC ,ci pur si simplu au bagat un om in puscarie NEVINOVAT , am dovezi ca alta persoane sunt implicate si in totalitate vinovate
  Cu toata puterea strig DA ,VREAU SA SE FACA PUBLIC CAZUL MEU ,cu datele de identitate reale ,SI VREAU SA FIU AJUTATA AICI IN ROMANIA ,cu plangerea penala depusa la D.I.I.C.O.T. si se odihneste acum intr-un sertar .
  Raspunsul Politiei Romane : nu putem interveni pe langa autoritatile spaniole ,deoarece fapta s-a savarsit pe teritoriul Spaniei .Dar eu stiu ca raspunsul lor este FALS ,iar incapatanarea mea si drumurile repetate in ideea de a depune plangere penala i-au scos din sarite si aproape ca imi trageau si o palma daca nu mergeam insotita de un avocat .Numai asa mi-au inregistrat plangerea,singura nu am avut nici o sansa .
  Ma poate ajuta cineva ?
  Pe internet ,in ziare si tv ,multi se lauda si rup pisica in doua ,dar cand le ceri ajutorul nu-ti raspunde nimeni , numai lauda si reclama este de ei .Noroc cu OTV-ul ca difuzeaza cazurile oamenilor simpli ,nu numai cazuri cu nume sonore .De PROTV nici nu te poti apropia ,eram aproape sa-mi dau foc pe scarile protv-ului ,dar degeaba nici nu se uitau la tine .O mare rusine, suntem romani laudarosi, atat, si nimic mai mult .Acum hai sa vad daca ma contactati pentru a povesti tot calvarul si musamalizarea , poate voi sunteti putin mai altfel .Dupa cum am spus si in mail-ul pe care l-am trimis pe adresa voastra ,mai am sa-i scriu celui din balta .

  Mariana

  Apreciază

  28 mai 2011 la 17:17

 3. “DIASPORA VOTEAZĂ!”

  Sambata, 23 octombrie va avea loc la Montreal o dezbatere publica a comunitatii romanesti privind introducerea votului prin corespondenta sau a velui electronic pentru romanii din diaspora. Aceasta campanie cu caracter civic denumita “Diaspora Voteaza!” este initiata si coordonata de GRSPSociety (http://www.grspsociety.org/), o organizatie a studentilor si tinerilor romani din diaspora. Proiectul se desfasoara concomitent in 15 orase din 11 tari si are ca scop introducerea in Parlamentul Romaniei a unei propuneri de lege in sensul diversificarii metodelor de vot pentru toti romanii care au acest drept in virtutea calitatii de cetatean roman si garantat in Constitutia Romaniei. Daca sunteti interesati sa participati la dezbaterea din Montreal, va rog contactati-ma la email: tiu_ionut@yahoo.com

  PS: Moderatorul dezbaterilor va fi profesorul Lucian Turcescu de la universitatea Concordia, Montreal.

  Apreciază

  11 octombrie 2010 la 02:46

 4. GRSP Society

  Povestea pe scurt
  Ideea s-a nascut in 2006, din dorinta de a pune in legatura oameni care lucreaza in domenii similare, dar care traiesc in localitati diferite din lumea intreaga. Conferinta de fondare a fost organizata de RHIYS in Budapesta, Ungaria, in luna noiembrie 2008. Conferinta a adunat mai mult de 50 de studenti si tineri profesionisti din peste 12 tari si a deschis discutia despre activitatea si obiectivele GRSPSociety. Asociatia a fost inregistrata ca o organizatie non-profit si non-partizana in Bucuresti, Romania, in octombrie 2009. Pe parcursul anului 2009 ne-am concentrat pe infiintarea si activarea unor Grupuri de Lucru in diferite domenii. A doua Conferinta Anuala a avut loc in Boston, SUA (Harvard & MIT) in decembrie 2009.
  Speram ca oameni motivati vor contribui la dezvoltarea Romaniei de oriunde s-ar afla prin platforma pe care o ofera GRSPSociety.

  GRSPSociety este o retea deschisa, constituita din organizatii si persoane dornice sa sprijine dezvoltarea si modernizarea Romaniei prin implicare civica si profesionalism. GRSPSociety are membri in 12 tari si este in curs de extindere pentru a include si mai multi studenti, profesionisti si grupuri interesate.

  Cine poate fi membru GRSPSociety:
  – Studenti si tineri profesionisti din Romania care momentan traiesc in strainatate;
  – Studenti si tineri profesionisti din Romania care s-au intors in Romania dupa ce au trait in strainatate;
  – Persoanele interesate sa faca studii asupra Romaniei.

  GRSPSociety isi propune sa:
  – Ofere o platforma de networking.
  – Defineasca si sa dezvolte proiecte dedicate Romaniei.
  – Contribuie la dezvoltarea Romaniei, punand in legatura persoane cu interese specifice in domeniile academic, de business, politic, cultural etc. si inlesnind proiecte la care acestia pot lua parte, cu scopul de a contribui la imbunatatirea realitatii romanesti actuale.
  – Promoveze Romania in comunitatile in care traim.

  Apreciază

  2 octombrie 2010 la 22:07

  • Cluj

   „Persoanele interesate sa faca studii asupra Romaniei.”
   Ce fel de studii ?

   Apreciază

   24 octombrie 2010 la 19:48

 5. IDENTITĂŢI MULTIPLE: ROMÂN ŞI CANADIAN

  IONUŢ TIU

  (…) Indentitatea mea de canadian (sau mai exact spus de montréalez) a devenit urmatoarea: crestin (rit grecesc), francofon, est-european, independent, increzator (mai increzator), cu perceptia ca status quo-ul este intotdeauna in schimbare, foarte tolerant, curios. Astept in continuare si aparitia altor identitati: quebeçois, nord-american, expat, sau tata. (…)

  Apreciază

  1 octombrie 2010 la 00:44

 6. Romanii aflati la munca in strainatate au trimis acasa, in prima jumatate a anului, 1,7 miliarde de euro, dupa ce anul trecut, in aceeasi perioada, au trimis peste 2 miliarde de euro, arata datele BNR. Iar in fiecare luna, un emigrant trimite in Romania in medie 300 de euro. (incont.ro)

  Apreciază

  23 septembrie 2010 la 05:11

 7. Pingback: UPDATE! “VIAŢA ÎN DIASPORA”: Ce spun românii despre viaţa lor de peste mări şi ţări? « infoINSIDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s