TURISM: Călătorie în viitor: Emiratul Dubai creşte într-un an cât altele în 10, 100 sau 1000?
VIDEO: Pe 2 decembrie, Emiratele Arabe Unite au împlinit 40 de ani. Cum au sărbătorit Ziua Naţională în Dubai?
INSIDER: „Acum 40-50 ani, Dubai era o întindere de deşert cu un sat mic de pescari, culegători de perle şi beduini săraci. Startul dezvoltarii se datorează şeicului Saeed Al-Maktoum din familia (iniţial tribul) Maktoum, el fiind cel care a avut inspiraţia să concesioneze terenul pentru identificarea „eventualelor” rezerve de petrol companiei Shell în anii ’50. Ulterior, oraşul-emirat Dubai a atras populaţie muncitoare şi companii care au creat un mediu de afaceri scutit de taxe si impozite. In 1980 s-a ridicat primul zgârie-nori şi de atunci oraşul creşte în fiecare zi. Acum are puţin peste 5 milioane de locuitori, dintre care două milioane sunt localnici, iar restul sunt străini angajaţi în servicii. Preţul unei excursii ajunge la circa 800 de euro de persoană, din care 500 este numai preţul biletului de avion, iar restul pentru cazare 8 nopţi cu mic dejun inclus la 3 stele plus.
ATRACŢII TURISTICE:
– BURJ KHALIFA este cea mai înaltă clădire din lume – 828 metri. Locaţie: staţia de metrou Dubai Mall. Biletele de 240 dirhami (Dhm) se epuizează cu câteva zile înainte, însă există şi altele de 400 Dhm cu acces pe loc, peste cei care aşteaptă la coadă. La baza turnului, seara, din 30 în 30 minute, o fântână arteziană dansatoare şi cântătoare bucură miile de turişti care se strâng în piaţă. Spectacolul dureaza 2-3 minute iar fântâna e doar mai mare, dar nu şi mai spectaculoasă decât cea din Craiova!
– HOTELUL BURJ AL ARAB este singurul de 7 stele şi cel mai înalt de pe mapamond – 321 metri. A fost construit în patru ani: doi ani pentru insula artificială şi doi ani pentru construcţia lui propriu-zisă. De vizitat e mai complicat fiind necesară o rezervare cu mai multe zile înainte. Nu-i nimic, de la poartă se fac nişte poze minunate!
– SHOPPING şi iar shopping pentru cine e lovit de acest „virus”, iar cine nu poate casca gura la diferite distracţii pe care mall-urile le oferă.
În DUBAI MALL puteţi vedea gratis acvariul uriaş cu tot felul de peşti, inclusiv rechini. Pentru 100 Dhm puteţi trece prin tunelul din mijlocul acvariului, să vă plimbaţi pe deasupra lui cu o barcuţă cu fundul transparent, să vizitaţi minigrădina zoologică din interior, plus un suvenir de 25 Dhm pe care să vi-l alegeţi la ieşire. Tot aici puteţi încerca patinoarul de dimensiuni olimpice.
În EMIRATE MALL puteţi încerca pârtia de ski de 400 m, dotata cu telescaun si teleski, sau îi puteţi privi pe cei care se bucură de o pseudo-iarnă continuă, sau puteţi intra la săniuş pentru 180 Dhm/h sau 300 Dhm/zi. Costumul şi skiurile vă sunt asigurate, mai puţin mănuşile şi căciula pe care trebuie să le aveţi de acasă sau să le cumpăraţi de la magazinul de la intrare. Contra cost puteţi lua şi lecţii de ski să vă perfecţionaţi stilul. La intrare, Ski Dubai îşi afişează cu mândrie poza angajatului lunii, precum şi steguleţele a 30 de ţări din care provin angajaţii. Am căutat cu teama până am descoperit cu mândrie naţională şi steagul României. Suntem şi noi reprezentaţi acolo!
– METROUL circulă pe linii suspendate, fără vatman! Are două linii mari şi late – una de circa 50 km de-a lungul coastei, şi alta de vreo 20 km care leagă centru de aeroport. Preţ: 3 Dhm/zona şi sunt cam 5 zone. Nu aveţi voie sa intraţi cu peşte la metrou! Metroul are un vagon Gold Class (pentru cei cărora nu le place să se înghesuie şi vor să plătească dublu), un vagon numai pentru femei care este păzit cu străşnicie să nu pună picior de bărbat acolo, iar dacă ajunge din greşeală, fuge ruşinat în următorul vagon.
În staţiile de metrou un perete de plexiglass protejează călătorii de contactul propriu-zis cu metroul. Aici nimeni nu se poate sinucide la metrou! La suprafaţă, autobuzele circulă conform programului, iar staţiile de autobuz sunt dotate cu aer condiţionat. La capitolul şosele sunt „sute de km autostrăzi suspendate construite în 4 ani” şi nu este o metaforă! Este posibil d.p.d.v. tehnic, dar cu condiţia să găseşti mai întâi un puţ mare de petrol în ograda proprie!
– PLAJA. Cum hoteluri pe plajă nu prea sunt, mersul la plajă este asigurat de hotel cu un microbuz şi durează cam jumătate de oră de oriunde din Dubai. Te ia dimineaţa la 8.30 şi te aduce la 13.30. Dacă nu te încadrezi, poţi lua un taxi care este mai ieftin ca în România. Plaja Jumeirah este cea mai vestita din Dubai – spaţii verzi, palmieri, wc-uri, duşuri, salvamari, locuri de joacă pentru copii, restaurante unde să serveşti prânzul, pista pentru elicopter etc. Nu eşti prevenit de la hotel că, spre exemplu, plaja se plăteşte cu 5 Dhm şi că în fiecare zi de luni aici intră la plajă doar femeile! Totul este înţărcuit cu vreo 500 m de plajă. De închiriat: şezlonguri (15 Dhm) şi umbreluţe (5 Dhm mică, 10 Dhm mare), dar bussinesul nu prea merge, lumea preferând varianta prosop sau cearşaf.
Nu ai voie să fumezi narghilea pe plajă sau să fotografiezi. Partea cu fotografiatul se pare că se adresează credincioşilor după Coran, pentru că turiştii, 99,9% ruşi, abia aşteaptă să se imortalizeze cu zgarie-norii din peisaj. În rest plaja liberă a lui Dumnezeu sau mai bine zis a lui Allah, nisip fin şi mare azurie aproape turcoaz, fără beneficiile civilizaţiei, dar curăţată cu simţ de răspundere în fiecare dimineaţă. Precizare – fără nicio grijă, vă puteţi lasă pe plaja acte, bani, camera foto-video etc. Hoţul prins riscă să plece acasă fără mâna dreaptă!
– MULTE PARCURI, toate cu taxa de intrare 5 Dhm. Familii numeroase de indieni şi arabi vin aici şi fac gratare, se plimbă cu ponei, cămile, telegondole, trenuleţe, maşinuţe sau bărcuţe. Tâşnitorile cu apă de baut de pe alei sunt dotate cu racitoare instant.
În Creek Park pentru 550 Dhm puteţi înota cu delfinii pentru 45 min – rezervarile se fac cu 2-3 zile înainte, iar pentru 500 Dhm puteţi participa la un spectacol cu delfini dresaţi.
– SOUQ este piaţa tradiţională – multe magazine de aur, electronice şi tot felul de suveniruri. Eşti asaltat de comercianţi care îţi oferă cu insistenţă „Rolex copy, Louis Vuitton copy, Black Berry copy” sau te imploră măcar să le vizitezi magazinul. Pentru cine este prima oară într-un bazar de acest gen ar putea părea cam sâcâitor, însă pentru cei „vaccinaţi” în bazarurile din Istanbul sau Cairo este „piece of cake”. Din păcate, o toaletă nu am găsit cu nici un chip în zona, dar am intrat de urgenţă într-un mini-hotel, iar când am vrut să plătim s-au arătat oarecum jigniţi şi nu au vrut să primească banii. Atenţie deci la locurile unde poţi bea un suc sau mânca o saorma pentru că nu au o şi toaletă pentru clienţi.
O bere sau alte băuturi alcoolice nu se pot bea decât în barurile de la hotelurile de cel puţin 3 stele. Nici în multele „grocery” de care te impiedici la tot pasul nu gaseşti alimentul „păgân”! La capitolul ţigări, un pachet de Kent la grocery este 8 Dhm, iar în duty free 6 Dhm.
– DISTRACŢII. Puteţi merge cu Jeep-ul în safari prin deşert sau să zburaţi cu balonul să vedeţi insulele artificiale în constructie: Palm Island (insula Palmier) şi World Island (planiglobul în miniatură) unde toate vedetele lumii îşi construiesc vile. Muzeul Dubai-ului din Fortul „Al Fahidi” este găzduit de una din cele mai vechi clădiri din oraş (construita în 1787). Folosit în trecut ca şi locuinţă a şeicului emiratului Dubai, ilustrează în mod original istoria, tradiţiile şi cultura emiratului. Intrarea este 3 Dhm. Afară e expusă o frumoasă „dhow” originală (ambarcaţiune cu vele) fără motor şi sistem de propulsie.
Din atâta fascinaţie a arhitecturii viitorului, la care cu emoţie îţi dai seama ca eşti martor ocular, nu te trezeşte decât lipsa internetului wi-fi gratuit care la noi în Romania este şi la metrou. La hotel poţi avea internet pentru 15 Dhm/h sau 50 Dhm/zi. Mai exista unele restaurante care afişează mai întâi cu mândrie pe vitrină înainte de a instala modem-ul asigurându-te că daca te vei întoarce la ei în curand vei beneficia şi de aceasta gratuitate. Se ţin de cuvânt, dar la cum „zboară” net-ul, mai bine refuzi cu delicateţe!
– COSTUME TRADIŢIONALE. Deşi sunt scumpi la vedere, nativii din Dubai se diferenţiază prin veşmintele specifice: bărbaţii poartă o haină lungă şi albă numită „kandura”, iar pe cap o pânză albă sau cadrilată, ţinută de un cerculeţ. Acestea sunt „gutra” şi „mislah”. Femeile au o haină neagră dintr-un material uşor, cu mâneci lungi numit „abaya” şi un voal pe cap „sheyla”, ce ar trebui să le acopere întreg părul, astfel încât doar faţa să fie vizibilă.
– REPERE ISTORICE. La 2 decembrie 1971, Emiratele Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Fujairah, Ras Al Khaimah, Umm Al Quwain şi Ajman au format statul numit Emiratele Arabe Unite (UAE). Tot de atunci moneda unică a UAE se numeşte Dirham (Dhm), iar 1$ = 3,65 Dhm. Aproape 1 leu = 1 Dhm. Anul acesta în Dubai, pe 2 Decembrie, cu mic, cu mare, pe maşini sau pe zgârie-nori, toată lumea a sărbătorit cu mare pompă ziua naţionala şi 40 de ani de „Spirit of the Union”: steaguri, parade, artificii, spectacole etc.
Au contribuit la fericirea colectivă şi trupa noastră de românaşi „Akcent”, prezentată prin reviste drept „hungarian electro-pop trio”.
Pingback: CONSULATUL ROMÂNIEI, DUBAI: „Mailul de confirmare a datei de oficializare a căsătoriei se trimite automat, nu trebuie luat în seamă, e greșeală de sistem.” | infoINSiDER.ro
Frumoasa perezenatre ,eu locuiesc din 1993 in aceasta tara minunata pe care este recomandat sa o vizitezi ,cind stai aici este rutina ,dar partea cu mina dreapta taiata celor care fura este valabila in arabia saudita nu aici ,in rest bun articolul.
ApreciazăApreciază
19 aprilie 2013 la 15:45
Pingback: The Dubai Mall – cel mai mare mall din lume « equilibrium
Asta inseamna o tara fara TAXE.
ApreciazăApreciază
2 aprilie 2012 la 15:54
foarte interesant articolul….si pozele super…
ApreciazăApreciază
12 decembrie 2011 la 13:44
este 0 minune a prezentului!
ApreciazăApreciază
4 ianuarie 2012 la 18:59
Daca ai viza de Israel pe pasaport nu primesti viza de Dubai.
ApreciazăApreciază
12 decembrie 2011 la 09:07