PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

SPANIA: Corrida de Torros – spectacol de artă tradiţională sau distracţie barbară pentru turişti?

INSIDER: „Plaza de Toros de Las Ventas din Madrid (construita in 1929) – Calle de Alcala nr. 237 (staţie metrou: Ventas) – este cea mai mare arenă pentru lupte cu taurii din Spania (23.000 de locuri). Preţul biletelor variază între 2,5-150 euro, în funcţie de locul din arenă (etajul, poziţia la soare sau umbra). Scaune efectiv nu există, locurile fiind prevăzute de-a lungul treptelor de beton, dar pentru confort se poate închiria o pernuţă cu 1,3 euro.


Lupta cu tauri (corrida de torros) este unul din simbolurile Spaniei: taurii (toros) versus luptătorii profesionişti (toreros). Aceştia din urma sunt matadori, picadori şi banderilleri. Întregul grup (cuadrilla) are doi picadori şi trei banderilleri.

Sezonul coridelor începe în Duminica Învierii şi tine pâna în toamnă, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril, în Spania San Miguel. Cei mai celebri toreadori luptă în fiecare an în special în timpul celei mai renumite sărbători, La Feria de Abril.

Se pare că înainte de eliberarea în arenă, taurul este slăbit intenţionat, pentru a scădea riscurile pentru luptători – coarnele ascuţite sunt pilite, în ochi i se pune vaselină pentru a-i scădea orientarea, iar uneori i se pun în mâncare şi sedative. În boxă, taurul este închis timp de câteva ore bune, fără a avea posibilitatea de a se mişca.

LUPTĂ ÎN TREI ACTE. La început „torero” (primul om, care se confruntă cu taurul) are ca obiectiv să irite şi să enerveze animalul deja ameţit. Trebuie să îşi dea seama de părţile lui slabe şi de cele puternice, şi mai ales să descopere cu ce corn atacă. Urmează matadorul, care face o demonstraţie de câteva figuri cu pelerina şi începe să irite taurul deja enervat. După această introducere matadorul pleacă, iar pe scenă îşi face apariţia picadorul, care la atacurile taurului serveşte ca un fel de „amortizor”. Picadorul atacă taurul şi treptat îi înfige în spate cinci suliţe ascuţite. Este momentul de maximă tensiune în public. Durerea şi pierderea de sânge îi scade taurului abilitatea de mişcare, îi îngreunează concentrarea şi orientarea.

În faza a doua, în arena intră „banderilleros”, înarmaţi cu banderille ascuţite, cu ajutorul cărora ţintesc rănile taurului, în timp ce acesta, cu ultimele puteri, reacţionează confuz la orice mişcare din tribună şi începe să se lovească de marginile arenei.

Al III-lea act începe când taurul este slăbit datorită pierderii de sânge şi a rănilor cauzate şi îşi pierde coordonarea mişcărilor. Vine „eroul” matador, pentru a-i aplica taurului ultima lovitură – cu sabia direct în inimă. Este cel mai periculos moment al luptei. Puţini matadori sunt atât de experimentaţi încât să doboare taurul dintr-o lovitură. Animalul pe moarte, care de cele mai multe ori nu se mai poate mişca, este apoi ucis cu un pumnal în stil barbar la strigătele publicului. Matadorul taie urechile taurului şi le prezintă publicului.

Publicul tace în semn de pedeapsă sau ignorare a matadorului dacă acesta nu a avut o evoluţie spectaculoasă, sau este primit cu urale şi se flutură batiste albe, sau se aruncă spre el cu trandafiri. Experienta unei coride este destul de puternică şi partea cumplită nu este faptul ca o echipă de cuadrillas hăituiesc un animal şi-l omoară, ci barbarismul cu care este aclamaă fiecare rană a bietului taur. Să mă ierte Dumnezeu, dar au fost momente în timpul „luptei” când mi-am dorit ca un tăuraş isteţ să-i coafeze oleacă pe domnii şi doamna toreador!”

WIKIPEDIA: Coridele, deşi blamate de culturi diferite, sunt considerate un produs al artei pure în Spania.

Corida înseamnă victoria omului asupra unuia dintre cele mai de temut animale: taurul. Totul contează, conduita celor care se află în arenă, dar mai ales egalitatea între forţe. Din această cauză, taurul este rănit la începutul fiecărei lupte, pentru a egala astfel şansele între luptători. Originile coridelor datează din secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea, foarte sprijinite pe atunci de Casa de Austria. Felipe al V-lea, primul rege Burbon, educat la Versailles a fost primul rege antitaurin, dar succesorul său, Fernando al VII-lea a fost cel care a încurajat şcolile de toreadori (Escuelas de Tauromaquia).

10 responses

 1. Costin

  Consider nepotrivite aprecierile privind motivele cu
  luptelor cu
  tauri.Sa nu uitam de când datează și faptul ca erau
  considerate o înfruntare între om și un animal mai
  puternic și mai greu cu aproape 300 kg.
  Dar, tocmai in urma unor astfel de dezbateri, in multe
  orașe coridele au fost închise.
  Pentru celelalte,este o opțiune ce tine de cultura, tradiție,
  oportunități turistice și altele
  In același context poate ar trebui sa vorbim despre
  omorârea oamenilor in turniruri. Adică, in spiritul
  întrecerii și distractiei

  Apreciază

  20 martie 2018 la 16:58

 2. Costin

  Nu știu de unde au fost luate datele de începere a
  coridelor,dar precizez ca, in Sevilla , in 2017, prima
  corida a fost pe 8 Iunie , adică , din păcate, ziua de
  plecare din hotel și, oricum , biletele s-au pus in vânzare
  cu o luna înainte.
  In orașele mari unde mai au loc coride și unde vin
  matadorii consacrați,acestea au loc o data pe luna, poate
  și din cauza prețului ridicat al biletelor ,care încep in
  medie de la 159€

  Apreciază

  20 martie 2018 la 16:40

 3. Costin

  Total fals privind datele despre tauri . Înaintea
  coridelor sunt minuțios verificați asupra stării de
  sănătate și capacităților de a lupta
  O comisie specială prezintă concluziile Prededintelui
  Coridei care, asigura pe tot timpul luptei, respectarea
  regulilor coridei și care , sunt foarte stricte

  Apreciază

  20 martie 2018 la 16:20

 4. Dar in Romania cand se sacrifica porci e Craciun si mecleti care injunghie bietele animale nevonovate, invocand asa zisa chipurile „traditia’ lui peste.. Ce ziceti?

  Apreciază

  1 septembrie 2016 la 17:35

 5. dar faptul ca manaci tu carnea animalului (porc, miel, pui, vita, etc) deja ucisa nu te face partas si ipocrit sa judeci cum altul omoara/ucide din varii motive (distractie (cultura) sau domolirea poftelor animalice de foame ) ! sau esti vreun vegetarian ca doar daia ti-a pus Dumnezeu caninii sa te ajute sa sfasii frunze si iarba nu muschiuletul care il infuleci!

  Apreciază

  12 februarie 2014 la 13:32

 6. ssml

  Dar taiatul si mancatul mieilor de Pasti ce fel de obicei este?
  Barbar sau civilizat?
  Cum se apara mielul de dvs?
  Ah, da imi amintesc il cumparati gata taiat (ucis) de la piata sau supermarket si nici usturoi n-ati mancat …..

  Apreciază

  22 aprilie 2012 la 21:19

  • Artur

   Ssml nu compara tu un miel care este taiat repede si nu prea se chinue, cu un taur care este mai intii ametit, ranit si trimis in arena ca cineva sa-l chinuie provocindui rani si asfel taurul sinte niste dureri cumplite. Trebuie interzis aceasta traditie barbara. Omul e cea mai cruda fiinta de pe pamint. noi singuri suntem de vina ca animalele ne ataca. Eu sunt contra tuturor activitatilor unde animalele sunt ucise in mod barbar

   Apreciază

   30 aprilie 2012 la 16:45

   • l84all

    De unde stii ca mielul nu prea se chinuie? Ai fost miel vreodata? Nu sint de acord nici cu torturarea taurilor… Dar nu judeca pina n-ai fost in pielea celui chinuit.

    Apreciază

    4 mai 2012 la 09:42

    • ssml & l84all: voi comentati doar ca sa va aflati in treaba ? Chiar nu vedeti nicio diferenta intre carne de pus pe masa si o distractie sadica?

     Mielul e ucis pentru a fi mancat – si nu face nimeni show-uri cu uciderea lui. Dimpotriva, este ucis cat mai rapid pentru ca mai trebuie taiati multi altii – si apoi procesati.

     Oh, did I mention ca nu sta nimeni sa tortureze mieii ?

     Bine ca v-ati apucat sa aruncati cu vorbe de duh, usturoi si judecati. Nu v-ar strica niste flotari, poate chiar si niste abdomene, pentru neuronii care v-au mai ramas.

     Apreciază

     7 iulie 2012 la 23:32

  • Amy

   NU il sacrifici tu daca il iei din Hipermarket………………………deci nu esti rasist sau nemilos.
   Asa e traditia sa mananci miel de pasti.Orcum aproape in fiecare zi mancam,,mortaciuni”nu?????

   Apreciază

   12 noiembrie 2012 la 22:13

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s