PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

AMSTERDAM: Hash, Marihuana & Hemp Museum. Fără foc, fiindcă focul face fum!

hemp hashmuseum[1]INSIDER: „Dacă eşti în Amsterdam între două avioane şi ai vrea să cunoşti „pe repede” ceva tradiţional olandez, pe lângă plimbarea rapidă printre vitrinele din Cartierul Roşu şi achiziţionarea unei perechi de saboţi olandezi, poţi vizita Muzeul Marijuanei şi Canabisului, primul de acest gen din lume, deschis în 1985. Fondatorul Ben Dronkers declara: „Muzeul vrea să ofere oamenilor informaţii despre marijuana şi cânepă. Nu doar în coffeeshop-urile din Amsterdam, ci ca un fenomen la nivel mondial cultural şi natural”.

HPIM1027Muzeul nu promovează consumul, ci informarea corectă! În această expoziţie permanentă vizitatorii pot descoperi (fiind încurajaţi să atingă exponatele!) modul în care această plantă a permis dezvoltarea de îmbrăcăminte, medicamente, călătorii pe mare, agricultură şi mai mult, şi modul în care consumul de canabis şi de cânepă (care sunt, de fapt, tulpini diferite din aceeaşi plantă) au facut parte din viaţa omului de mii de ani.

HPIM1021Colecţia cuprinde peste 6.000 de piese individuale, cea mai mare parte achiziţionate de Ben în călătoriile sale în jurul lumii. Până în 2008, muzeul a primit peste două milioane de vizitatori. Cum subiectul este foarte vast, din 2008 muzeul s-a extins printr-o anexă (Galeria Muzeului), iar anul trecut  fost proaspăt renovat. Sunt expuse picturi rare şi printuri care descriu consumul de canabis de-a lungul istoriei, precum şi diverse obiecte din cânepă (frânghie, hârtie şi ţesături, ulei), ţevi şi dispozitive de fumat din întreaga lume.

HPIM1023Canabisul a fost folosit ca un remediu pentru boli şi necazuri din cele mai vechi timpuri, şi până în 1937 a fost al doilea ingredient din cele mai comune medicamente. O zonă importantă a muzeului este dedicată medicamentelor pe bază de marijuana. Printre exponate: sticluţe vechi cu sirop de tuse şi kituri de colecţie, farmaciile oferind flacoane umplute cu boabe de Canabis Indica şi extract de Canabis Sativa.

cutDin 1993 „Expoziţia Interactivă de evaporare” a devenit parte a expoziţiei permanente. Este arătat practic modul în care componenta activă a canabisului devine vapori atunci când acesta este încălzit, fără a fi ars. Vizitatorii peste 18 ani pot experimenta cum această tehnică este una dintre metodele cele mai sigure şi mai sănătoase de a folosi canabisul. Diferenţa semnificativă între vapori şi fum (când se fumează un joint) este că vaporii nu conţin particule de carbon (doar o cantitate neglijabilă), prin urmare, nici gudron şi nici una dintre substanţele cancerigene asociate cu fumul.

HPIM1024Cânepa industrială este numele cel mai frecvent dat de fibra producătoare de tulpini de canabis, care conţine mai puţin de 0,3% THC şi nu are nici un efect psihoactiv atunci când sunt fumate sau ingerate. Cânepa are o mare valoare nutritivă, fiind cultivată pe o scară largă pentru fibre şi seminţe. Materialul plastic din cânepă este un material de viitor: uşor, durabil, biodegradabil, un potential înlocuitor pentru materiale plastice petrochimice. Aceste tipuri de materiale plastice sunt acum cunoscute sub numele de „mase plastice biodegradabile”, pentru a le distinge de materiale bazate pe produse petrochimice.

greenbabybudd1[1]În prezent, cantitatea de produse din material plastic de cânepă disponibilă în comerţ este oarecum limitată, în principal din cauza restricţiilor de cultivare a acesteia în cea mai mare parte a lumii. Cu toate acestea, plasticul de cânepă este utilizat în producţia de masă pentru CD-uri şi DVD-uri, electronice de consum, chiar şi instrumente muzicale. Piesa de rezistenţa a muzeului este o chitara electrica cu un corp realizat in intregime din plastic de cânepă.

HPIM1018[1]La ieşirea din muzeu, puţin îmbujoraţi de atâtea informaţii despre fabuloasa şi „atotfolositoarea” cânepă, ţi se pare incredibil că lumea nu îşi lasă deoparte treburile curente ca să se apuce de agricultură! Orar: 10:00 – 23:00. Preţ intrare: € 9, iar copii peste 13 ani însoţiţi de un adult au intrare liberă. Locaţie: Oudezijds Achterburgwal 148, Amsterdam.” DETALII

ATENŢIE! Din 2012, în Amsterdam s-a restricţionat vânzarea la liber a drogurilor uşoare în localuri, iar pentru a fuma un ”joint” trebuie să fii membru într-un club privat şi să dovedeşti că locuieşti legal în Olanda. Trebuie să avertizăm cititorul că pe teritoriul României şi în multe alte ţări, marijuana, canabisul şi haşiş-ul sunt considerate droguri ilegale, deoarece conţin o substanţă psihotropă numită THC (tetrahidrocanabinol) care produce dependenţă psihică şi fizică, cu efecte grave asupra unui om sănătos. LEGEA: Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărărea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani!” DETALII

4 responses

 1. Pingback: MUZEUL CORPUS, OLANDA: Călătorie interactivă prin corpul uman, într-un gigant de 30 metri | infoINSiDER.ro

 2. am reusit sa citesc vreo 10 randuri dupa care au inceput sa-mi lacrimeze ochii. site-uri cu scris alb pe fond negru se faceau prin 2005 fratilor – dati si voi o invertire a culorilor ca rupe ochii si cel putin eu, n-am reusit sa citesc articolul desi parea interesant.

  Apreciază

  10 aprilie 2015 la 21:48

 3. dragonul verde

  1) In 2012 nu s-a restrictionat nimic in Amsterdam (nici in 2013, nici in 2014..)
  2) Thc-ul nu produce dependenta fizica
  3) Weedu e ilegal pt ca s-a dus zeci de ani propaganda impotriva ierbii de catre America, nu din motive de sanatate publica sau ce vrajeli de motive baga autoritatile

  Concluzia: acest articol ar trebui sa dispara sau autorul sa-si ceara scuze pt ca e prost de bubuie si dezinformeaza grav cititorii.

  Apreciază

  2 ianuarie 2014 la 21:31

 4. Andrei Neascu

  „…pentru a fuma un ”joint” trebuie să fii membru într-un club privat şi să dovedeşti că locuieşti legal în Olanda” Penibil! Sigur ai trecut prin Amsterdam? Cine naiba scrie articolele astea de 2 lei?

  Apreciază

  20 martie 2013 la 22:03

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s