PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PRAGA: Cu Segway, după Arabela şi Pane Rumburak

INSIDER: „In inima Europei, la Praga, pe Charles Bridge, poti avea un singur regret: ca nu esti suficient de talentat sa scrii o poezie, sa canti sau sa pictezi, sa contribui cumva la bucuria universala. Praga este un oras ca o vacanta. Toata lumea este extrem de relaxata. In ciuda miilor de turisti, nimeni nu se agita, nimeni nu se inghesuie. Poti identifica doar grupurile de italieni guralivi.

…Ma intreb daca la atmosfera de pace si liniste contribuie si faptul ca (dupa spusele unui ghid) orice locuitor are dreptul de a creste acasa (numai pentru consum propriu!) cinci plante de marijuana?!

Pentru a nu rata ceva important, mi-am cumparat un ghid care mai rau te incurca! „Ghiduri Turistice Vizuale – TOP 10 PRAGA” la pag.126 scrie: „Aflat la 15 km nord-vest de centrul orasului, Ruzyn este singurul aeroport international din Praga (…) Autobuzele municipale deservesc aeroportul, la fel si o firma privata de transport. Sunt insa mai scumpe decat taxiurile”.

Realitatea este alta. Taxi: 600-700 coroane (peste 25 euro), iar transport in comun – bilet 32 kc (90 min.), arhisuficient pentru a ajunge oriunde, folosind cel putin 2 mijloace de transport (autobuz, metrou, tramvai) cu acelasi bilet. (Chiar si cu funicularul pentru a urca pe faimoasa colina Petrin din centru orasului!). Exista si bilete pentru 30 min, 1h si o zi (110 kc).

Problema schimbului valutar in Praga merita un pic de atentie cu observatia ca nu am gasit si solutia. Oficial cursul valutar este 1 € = 27 kc. Pentru 1 euro la aeroport casele de schimb ofereau 21 kc, la hotel 25 kc (dar 10% comision), iar prin centru cel mai bun curs gasit 23,1 kc. Exista o categorie de exchange aparte (varianta ceha a Western Union) mai dese in peisaj si cu un program de lucru ceva mai prelungit ca restul. Desi are afisat peste tot 0% taxes si un curs peste 25 la „we buy” mai apare undeva o coloana fantoma (lipita de coloana cu we buy) cu niste cifre mai subtirele.

Aici am atins recordul absolut „negativ” de 1 euro = 16,3 kc. Ne-am „luminat” asupra cursului doar cand am citit bonul fiscal inmanat. Ne-am intors si cand am intrebat despre cursul afisat de 25,1, ne-au raspuns ca acela e „science fiction” (!?)

Plimbarea cu Segway de 3 ore, plus o bere din partea casei, ne-a costat 1.500 kc/persoana.”

Un răspuns

  1. Pingback: DOLNI MORAVA, CEHIA: Sky Bridge, cel mai lung pod pietonal suspendat din lume are o lungime de 721 m și 1.2 m lățime | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s