PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PODUL PRIETENIEI: De unde izvorăsc maşinile cu numere de Bulgaria? Din „braţul” Balgaria!

INSIDER: “Recent, am fost martor la înmatricularea unei maşini în Bulgaria şi am aflat câteva lucruri interesante. Dacă aveţi în plan o astfel de călătorie, luaţi în considerare sfaturile următoare:

– Evitaţi înmatricularea unei maşini în Bulgaria pe persoană fizică şi apelaţi la serviciile unei firme româno-bulgare care să se ocupe de tot de la A la Z – legal, transparent, fără taxe ascunse. Total costuri înmatriculare (motor sub 2.000 cmc) – 530 euro (taxă platformă, acte, numere, impozit, asigurare, taxă de mediu, comision firmă). Pentru alte cheltuieli personale, este bine ca banii de buzunar să fie tot euro, deoarece la faţa locului există o singură bancă care nu primeşte lei, deci schimbă doar euro în leva.

– O maşină înmatriculată provizoriu în România cu numere roşii, trebuie să fie scoasă din ţară doar pe platformă. La vamă, prezentaţi toate actele maşinii aveţi răbdare, nu băgaţi mână în buzunar imediat dacă vameşul vă spune: “Vă recunosc, veniţi des cu maşini în Bulgaria!? Maşina trebuie verificată în Austria. Sau…”. Maşină va fi descărcată la intrarea în KAT (RAR-ul bulgăresc), aflat chiar la intrarea în oraşul Ruse. Taxa de platformă – 30 euro (taxă pod inclusă).

Trebuie să ajungeţi la KAT înainte de începerea progra-mului. Cu cât mai de dimineaţă, cu atât veţi prinde un loc mai în faţă la coada din faţa porţii. Când se începe programul, se rup rândurile şi coada se reaşează în funcţie de muşchii, tupeul şi talentul şoferilor.

– Porţile KAT-ului se deschid la ora 8.00 şi se închid la ora 16.00. În cele 8 ore de aşteptare, singurul loc unde puteţi merge la toaletă, bea sau mânca ceva, este barul din apropiere.

Pentru toate acestea, maxim 30-40 de leva sunt suficienţi ca bani de buzunar pentru toată ziua.

Taxa de pod de la Giurgiu la Ruse este 6 euro (25 lei), iar de la Ruse la Giurgiu este de 2 euro (4 leva). Această ultima taxă se plăteşte doar în leva, aşa că nu uitaţi să vă păstraţi aceşti bani la plecare.

– Dacă nu există probleme cu actele, provenienţa sau identificarea maşinii, şi cu puţin noroc prevestit de răvaşul de la cafea, aveţi şanse mari să vă întoarceţi în ţară cu numere de Bulgaria chiar în aceeaşi zi. La intrarea în ţară, nu uitaţi să vă cumpăraţi rovinietă pe un an întreg. După înmatriculare, taxele anuale ajung la circa 350 euro (impozit, asigurare, ITP).”

4 responses

 1. oarecare

  Nu Cezar, nu ai dreptate. Ca si cetatean UE ai dreptul sa locuiesti in orice tara >90 zile NUMAI cu permis de sedere si in conditiile respectarii legislatiei, achitarii taxelor si impozitelor in tara respectiva, asta implica inmatricularea masinii tale in tara de resedinta, plata taxei de drum, a impozitului pe masina etc. Aceste prevederi se aplica in Germania, Franta, Italia, Belgia, UK, Olanda etc. si au dreptate, atata timp cat vrei drepturi (salariale de ex.) in tara lor, trebuie sa te achiti si de obligatii. Ma intreb cand se va ocupa totusi politia si de aceste masini fantoma (in majoritatea lor niste jafuri obosite din anii ’90) care circula la limita legii sau total ilegal caci in peste jumatate din cazuri fie proprietarii „uita” sa-si mai achite asigurarea sau sa-si faca ITP-ul in Bulgaria, fie firma pe care este inmatriculata masina nu mai exista ca sa nu aduc in discutie situatia daunelor pe asigurare de Bulgaria.

  Apreciază

  9 Noiembrie 2013 la 09:53

  • Oarecare. Ai dreptate din punctul de vedere al romanilor care fac asta. Dar gandestete in ansamblu. Tu roman, pleci in italia in concediu cu masina ta de romania. Intri tip joteaza cu data si tot(cum ar trebuii sa facem noi) sj la anu mai vrei sa faci un concediu similar. Si sa te opresca la vama, ca tu nu mai ai voie cu masina aia. Ca are mai mult de 3 luni. Fix asta ar patii orice cetatzean strain care ar vrea sa viziteze tzara. Eu nu sunt contra celor care evita taxa, ci contra ideii prin care vor sa o aplice, care este prost gandita.si iti mai daubun exemplu, am un amic ca toti de altfel, plecat din tzara in italia. Lucreaza acolo are masina pe IT ca nah e plecat de secole. El mereu cand venea in tzara venea cu masina. Acum el e cetatzean roman, cu masina mai veche de 3 luni… Ti se pare k sa nu il lase sa intre in tzara cu masina? Sa fie pus in aceeasi oala cu cei care cumpara bmw-uri si le inmatriculeaza in bg desi le folosesc in tzara. Acea propunere nu poate face diferenta legal intre cele 2 cazuri. Acum intelegi tu dece mi se pare o prostie ceea ce vor ei sa sustin?

   Apreciază

   9 Noiembrie 2013 la 10:50

 2. PROIECT DE LEGE: Guvernul schimbă CODUL RUTIER. Maşinile înmatriculate în Bulgaria sau în alte state au liber doar 90 de zile în România
  http://www.gandul.info/news/guvernul-schimba-codul-rutier-masinile-inmatriculate-in-bulgaria-sau-in-alte-state-au-liber-doar-90-de-zile-in-romania-9567885

  Apreciază

  24 Aprilie 2012 la 17:02

  • mi se pare o porcarie ca cetatzean UE am tot dreptul sa ma situez in orice tzara UE si sa locuiesc acolo, poate cele 90 de zile ar trebui sa fie consecutive, si s apoti iesii si intra in tzara inapoi, dar pentru asta ar trbuie un registru cu cei ce intra si ies, si ghici ce, nu au voie sa tine un acest registru, si nu este scris nicaieri cand iesi tu si intri din bulgaria in romania. si invers. mie unu mi se pare o porcarie ca eu bulgar sau orice alta natie daca imi iau casa aici si vin des, odata l 3 luni sa fiu nevoie s aimi schimb masina pentur ca nu mai am voie sa circul cu ea intro tzara din UE :))) cum o fi sa stai la vama si sa iti spuna ala DUmenavoastra treceti, dar masina are itnerditzie in tzara :))))) COME ON!!!

   Apreciază

   23 Octombrie 2012 la 13:32

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s