PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

LĂCOMIE: Cum să faci rapid 30.000.000 de euro? Promiţi că anunţi un cutremur înainte de a se produce!

INSIDER: „Cum să te îmbogaţeşti rapid din teamă românilor de cutremure? Simplu: te asociezi cu un institut privat neacreditat şi promiţi clienţilor că îi avertizezi înainte de producerea fiecărui cutremur! Din păcate, acest serviciu nu se adresează românilor săraci, ci doar celor care îşi permit să-şi cumpere un iPhone şi apoi să plătească un abonament de 100 de euro pe an! …Ceilalţi află după! Conform estimărilor de piaţă, în România există aproximativ 300.000 de utilizatori de iPhone. Apoi îţi faci un calcul simplu: dacă cei 300.000 de ţi-ar plăti 100 de euro pe an, ai ajunge la o cifra de afaceri anuală de 30.000.000 de euro! Rămâne doar să împarţi banii cu partenerul tău de afaceri – „Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA)”, o entitate fantomatică cu statut incert, care nu are un atestat de funcţionare ca institut, după cum declara chiar Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Român de Fizică a Pământului.

În fapt, este vorba de o aplicaţie dedicată telefoanelor iPhone prin care utilizatorii ar putea fi anunţaţi cu privire la „eventualitatea unui cutremur de peste 4,8 grade pe scara Richter” înainte de a se produce. Realizatorii aplicaţiei promit că: „Posesorii smartphone-ului, aflaţi în Bucureşti, pot fi informaţi despre eventualitatea unui cutremur cu 30 de secunde înainte de producerea acestuia, iar cei din Timişoara au un timp de reacţie de un minut”. Serviciul de avertizare seismică se găseşte pe Appstore, sub denumirea de „Alertă Cutremur Vrancea„, şi funcţionează pe baza unui abonament lunar de 9,99 euro sau a unui abonament anual de 99,99 euro. Tot la super-ofertă este şi opţiunea de prognoză „Semaforul Seismic” care funcţionează tot pe baza unui abonament lunar, în valoare de 4,99 euro, sau a unui abonament anual de 49,99 euro. Curat-murdar, domnule!

Aplicaţia este dezvoltată de cei de la „App&Go Mobile” în colaborare cu Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA). Pe pagina IRSA citim următoarele: „Sistemul de Avertizare Seismică (S.A.S.) a fost realizat în anul 1999. Investiţia a fost posibilaă datorită fondurilor provenite de la firma „FOTON 2000 SELF” SRL. În data de 14 martie 2002, în baza O.G.26/2000, IRSA s-a constituit ca Asociaţie Particulară (privată), având ca principală activitate studiul seismelor în general şi aplicarea acestor studii pentru zona Vrancea”.

Anul trecut, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Român de Fizică a Pământului, spunea că va acţiona în judecată  IRSA pentru faptul că nu are un atestat de funcţionare ca institut. „Acest Victorin (n.r., Victorin Toader – şef laborator avertizare seismică în carul IRSA), un electronist, face cărămizi acolo, în asociaţia aia a lui cu patru angajaţi. De fapt, nici firmă nu e aia, nu e nici SRL, nici S.A. Nu are niciun fel de acreditare, dar emite zilnic previziuni care să înspăimânte lumea. (…) Are două-trei aparate care înregistrează cutremure mici şi dese, face previziuni catastrofale şi pune pe jar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi inflamează mass-media, care îl sună apoi pe Mărmureanu să-i liniştească. Chiar m-am săturat de ei!”, a declarat profesorul Mărmureanu reporterilor Adevărul de Seară.

Zilele acestea, toate mass-media au făcut maximă publicitate gratuită unui produs comercial, imperfect şi foarte scump, care s-ar putea dovedi total inutil în cazul unui cutremur. Iată ce spune unul dintre utilizatorii aplicaţiei într-un comentariu afişat în pagina AppStore: „Din păcate, aplicaţia deşi lucrează în backround pe un Iphone4, există situaţii când aceasta deşi pare activă, ea este inactivă, lipsind cu desăvârşire conexiunea cu serverul, fapt ce se poare observa la relansarea aplicaţiei, când se observă că se relansează o nouă conexiune, cea „veche” fiind încheiată! Sper din acest punct de vedere să existe un update lansat rapid, riscul utilizatorilor fiind acela de a crede că sunt protejaţi şi în realitate acest lucru sa fie doar o falsă impresie, aplicaţia rulând, dar neavând însă conexiune cu serverul!”. Dormiţi liniştiţi, iPhone-ul veghează cutremurele pentru dumneavoastră!”

5 responses

 1. Pingback: ASIGURĂRI: Pentru despăgubire după cutremur, veniți cu polița și buletinul în original! | infoINSiDER.ro

 2. bebe

  Acest sistem de „avertizare” gestionat de FOTON 2000 SELF functioneaza. La cutremurele de 4,7 sau de 5 si peste suna doar in momentul in care deja se produce seismul NU cu 20/25 sec cum scriu ei in contract

  Apreciază

  26 mai 2017 la 11:27

 3. Pingback: MARILE SPERANŢE: Ori să consolidăm, ori să vindem repede. Sau doar ne rugăm să nu vină cutremurul?! | infoINSiDER.ro

 4. Nini

  Si o alta întrebare….De ce nu se investeste pentru a alarma populația gratis,asta pentru a preveni dezastrele? Viata cetateanului contează mai puțin ?

  Apreciază

  17 octombrie 2013 la 16:52

 5. Intrebarea legitima este de ce Marmureanu si intitutul sau nu fac ei o aplicatie de acest fel?

  Apreciază

  15 septembrie 2013 la 13:57

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s