PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

MOROMEȚII 2: “Doamnă, nu înțelegi că n-am? Din 16 noiembrie puteți da bani pe bilet să vedeți filmul în toată țara”

INSIDER: „Din nou, despre cerșetorii de invitații, din categoria dregătorilor de neam si țară. Ieri, colegele de la birou primesc un telefon de la un consilier din Ministerul Culturii. Dorea să vorbească cu “cineva” despre invitații la premiera Moromeții 2 de săptămîna viitoare. Colegele au insistat să trimită un email. Și vine mailu’: “Salut…, te rog să îmi confirmi cele 4 invitații pe numele Ioan Matei la premiera de luni 5 noiembrie de la Sala Palatului”. Am citit și am ramas perplex: wtf is Ioan Matei șu de unde manierele astea? Parcă-l auzeam dispunând din adâncurile cabinetului către consilier: „Fă și tu rost de ceva invitații, ce stai așa degeaba? Cum adică nu ne-au trimis? Să ne dea!” Pentru că sunt șef. Șerif. Boss. Pentru că mi se cade. Apăi, domnule dragă, io nu vă cunosc. V-am gugălit și îmi reiese că din 2008 sunteți director/supraviețuitor mare la Minister, conduceți Direcția Cultură Scrisă și Creație Contemporană.

După ultima declarație de avere aveați vreo 100.000 Euro și 75.000 lei în cont. Vă faceau pe dvs.(sau pe colegii subit pasionați de film) 4 belete de 30 lei bucata? Aveam și mai scumpe dar înțeleg că preferați varianta budget. M-am uitat pe site să văd ce face Direcția dvs. Asigură „elaborarea strategiilor și coordonarea programelor naționale în multe domenii, între care cinematografie și audiovizual”. Cică Direcția se implică în „formularea de propuneri pentru dezvoltarea cooperării cinematografice europene și internaționale”. Wow! Haț! Eu n-am citit niciuna care să vină dinspre dvs, nici din 2008 până azi, nici înainte. Poate ați fost superprins cu Cultura Scrisă dar vă spun sigur că pe la noi la cinema, strategiile, soluțiile, legile, tot noi, ăștia, artiștii, producătorii, le-am scris. Văd că tot prin intermediul Direcției dvs. festivalurile mari de film din țară primesc finanțare de la Minister. Aaaa, o să-mi spuneți „noi îți dăm bani la TIFF, nesimțitule care comentezi”. Da, ne dați pentru că merită, pentru că suntem printre cele mai apreciate festivaluri din întreaga lume, pentru că derulam proiecte educaționale și multe altele. Și dacă tot vine vorba, vă rog încercați la anul să semnăm contractul ăla mai repede, că anul ăsta luarea a 5 semnături a durat o veșnicie, de ne prindea Festivalul la ușă.

În concluzie, nu prea mă simt obligat să vă confirm cele 4 invitații. Ba mai mult, vă zic că e o insolență. Așa cum și la TIFF mă zbat să caut bani privați din țară și străinătate ca să putem face festivalul la cote înalte, la Moromeții finanțarea venită de la stat, prin CNC (bani care nu vin de la buget oricum) e cam de până în 30% din buget, bani luați pe credit. Ministerul dvs nu și-a onorat nici până azi obligațiile asumate contractual pentru finanțarea filmului, via un studio din subordine. Având această perspectivă, ce anume credeți că m-ar fi făcut să vă invit la film? Servilismul? Pupincurismul? Nu mă cunoașteți suficient înseamnă. N-am fost nici la chefuri împreună, nu m-ați felicitat ever pentru vreun succes al unui festival sau film, regizat sau produs de mine. Invităm pe cine vrem noi, domnule Matei. Pe prieteni, pe Ministrul Culturii (de care, trecând de protocolul firesc, mă leagă și o veche amiciție), pe doamna care ne face curat la birou, pe oameni care se zbat să promoveze filmele românești în toată țara, pe gospodarii din Talpa (Teleorman) care ne-au ajutat să facem filmul la ei în case. Și vă mai spun ceva – am întrebat câțiva actori din film de ce vor mai multe invitații decât poate era firesc? Domnule director, știți ce mi-au zis? Vor să-și invite doctorii, cei care au grjă de ei sau de care, poate, o să aibă vreodată nevoie. Le-am dat câte bilete vor pentru că merită. Dvs meritați altceva. Într-o lume normală (țările scandinave de ex.), gestul dvs ar fi fost incalificabil și ați fi plecat din Minister în secunda doi. Pentru delictul de lipsă de bun simț.

P.S. Și pentru ca ziua să fie completă, au sunat și niște doamne dinspre ICR. Una din ele, expert sau ceva de genul, persoană obscură, ne cerșea invitație și la Premiile Gopo în martie. Doamnă, nu înțelegi că n-am? Măcar atâta am învățat și eu de la Moromete ăsta… Din 16 noiembrie puteți da bani pe bilet să vedeți filmul în toată țara.” SURSA