PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

3 POINTS SHOT: Mingea „înfiptă” în clădirea Federației Române de Baschet

INSIDER: „În București, pe Bulevardul Basarabia la Nr.39, înghesuită între două curți și așezată perpendicular pe stradă, clădirea Federației Române de Baschet, pare un coș uriaș în care mingea,

tocmai, a rămas blocată. Foarte haioasă ideea, precum și realizarea!Din păcate, nu este foarte vizibilă din stradă și cred că am trecut de zeci de ori prin zonă în ultimii 11 ani de când a fost inaugurată, fără măcar să o observ. E adevărat că prin parcarea din față, destul de agitată și mai mereu plină, te strecori ori către o intrare în Parcul Național, ori la stadionul Lia Manoliu, ori la vreuna din terasele din zona, sau pur și simplu oprești între două semafoare pentru o sesiune de shopping legume-fructe de la „piața volantă” care se încropește pe aici din când în când.’

N.R.: Baschetul este un sport de echipă, în care de regulă joacă 5 jucători. Scopul fiecărui jucător este să nimerească mingea în coș, echipa care acumulează mai multe puncte la sfârşitul jocului câştigă.

Deși mențiuni despre un sport asemănător cu baschetul apar în legendele despre populația Olmec, care locuia in Mexic acum mai bine de 500 de ani, iar aztecii și mayași aveau un joc similar în care foloseau drept minge căpățânile dușmanilor înfrânți în luptă, istoria spune că jocul de baschet a fost inventat în Statele Unite în 1891 de către un canadian.

În anul 1891, tânărul asistent de la colegiul Springfield, James A. Naismith, a invetat jocul de baschet încercând să facă mai variate lecțiile de educaţie fizică ale studenților, cu un conţinut mai atractiv şi mai dinamic, combinând unele reguli jocul de fotbal cu 13 reguli noi și a înlocuit poarta cu un coș suspendat pe un perete. Astfel a luat naștere sportul căruia i s-a spus apoi basketball (basket ball = minge). La început echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a ajunge la echipe formate din 5 jucători.

În România, primele demonstrații de baschet au fost efectuate în 1920. Până în 1923, baschetul se practica în special în liceele din capitală, organizându-se sporadic competiții interșcolare. Unul dintre liceele celebre la acea vreme a fost „Mihai Viteazul”, învingător în prima competiție interliceană din țară. De altfel, liceul „Mihai Viteazul” a fost şi prima instituție care a beneficiat de un teren regulamentar de baschet. Începând cu anul 1928 se constituie diferite echipe, exclusiv masculine, la cluburile Sportul Studentesc, Juventus sau T.C.R.

Federaţia Română de Baschet şi Volei ia fiinţă în 1931. Tot atunci este organizat şi primul campionat regional masculin. În această perioadă nu existau mai mult de 150-200 sportivi legitimaţi, baschetul trăind mai ales din insistenţele şi pasiunea unor animatori. După 23 august 1944, odată cu instaurarea regimului comunist acest sport începe să aibă caracter de masă, ca de altfel majoritatea activităților sportive din acea vreme. Sunt organizate campionate republicane (începând cu anul 1947), se participa la primele Jocuri Balcanice (1946), sunt organizate anual campionate școlare și universitare, precum și festivaluri de minibaschet pentru copii.

Dintre performanțele României pe plan internaţional menționăm clasarea de 3 ori pe locul IV la Campionatele Feminine Europene (1964, 1966, 1968) și de două ori pe locul V la cele masculine (1957, 1967), precum şi unele succese ale echipelor de club Steaua, Dinamo, Politehnica Bucureşti, Rapid în cupele europene. În 1981, la Campionatele Mondiale Universitare echipa de fete a României s-a clasat pe locul III, cucerind medalia de bronz, iar echipa masculină a ocupat locul IV. În 1991 echipa masculină de baschet juniori a României a înregistrat cea mai bună peformanță a vreunui lot din România la un campionat mondial de baschet clasându-se pe locul V la CM de la Edmonton, Canada. Din lot făceau parte, printre alţii, Ghiță Mureşan, singurul român care a evoluat în NBA sau Constantin (Titi) Popa, doi dintre cei mai cunoscuți baschetbalişti români pe plan internațional. Din anul 2001, FRB se reorganizează, iar federația se desparte de secția de volei. Se adoptă noul Statut și un nou Birou Federal.

O minge de baschet are diametrul de 24 cm și o circumferință de 75 până la 76 cm şi cântăreşte între 0,57 și 0,62 kg. Mingea are o suprafață din material sintetic, zgrunţoasă şi granulată, pentru o mai bună priză. Pentru jocul de baschet Special Olympics, prin care se are în vedere că aceia care au un nivel al abilităților sportive mai scăzut să progreseze, în cadrul competițiilor feminine și a întrecerilor de juniori, se poate folosi o minge de baschet cu circumferința mai mică (72.4 cm) şi cu greutatea cuprinsă între 510-567 g.

Putina lume stie, ca acum 30 de ani erau foarte putini jucatori de baschet profesionisti, care sa stie sa arunce de dupa arcul de trei puncte. Ei bine, exact acum 30 de ani, 11 Octombrie 1979, Chris Ford, jucatorul lui Boston Celtics a reusit prima aruncare de trei puncte in NBA. Abia peste 2 saptamani acesta a aflat acest lucru de la un membru PR al clubului si nici nu prea i s-a dat atentie, pentru ca Larry Bird juca primul meci in NBA, in acea perioada. La fel si Magic Johnson. Momentul avusese loc în primul sfert al meciului dintre Boston Celtics si Houston Rockets. Erau ultimele secunde din posesie, Chris Ford avea destul spațiu pentru o aruncare. El spune că s6i-a dat seama că era o aruncare de după arc, însă nu știa că este prima, in NBA.

Înainte de aceasta, doar în ABA (American Basketball Association) se aruncase de la 3 puncte. Celtics avea doar 2 jucători care mai aruncaseră de dupa arc: Rick Barry și Don Chaney. Era cu totul alt joc pe atunci.” SURSA /// DETALII

ARHIVĂ: DUBROVNIK, CROAȚIA: Cel mai faimos teren de baschet din lume, pliat pe un acoperiș în situl istoric al Patrimoniului Mondial UNESCO