PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PERICOL: CNAS încurajează naşterea copiilor cu sindromul Down. Pentru testul de amniocenteză, jucaţi din timp la tombolă!

INSIDER: „Va scriu aceasta intamplare din viata mea si a sotiei pentru a incerca pe cale amiabila de a schimba ceva. Sotia mea a ramas insarcinata in luna septembrie anul 2010, in urma unui control de rutina facut de sotie datorita unor dureri de burta a constatat ca este insarcinata. Sotia a inceput sa faca analizele aferente fiecarei perioade de sarcina (toate analizele au fost platite, nimic decontat de CNAS). In urma triplului test, sotia a aflat ca poate avea probleme cu sarcina intrucat exista riscul ca sarcina sa fie afectata de Trisomia 21 (sindromul Down). S-a dat recomandarea de catre medic (Branescu Nicusor, Spitalul Polizu) sa fie facuta amniocenteza. Intrebarea sotiei a fost daca aceasta analiza este decontata de CNAS, i s-a raspuns ca nu.

De la 17 saptamani de cand i s-a recomndata aceasta analiza, am cautat cu sotia mea solutii sau spitale care sa faca aceasta analiza gratis s-au la un cost mai mic (1.500-2.000 RON costa aceasta analiza). In urma unui articol in ziarul Evenimentul Zilei am gasit laboratorul GeneticLab, laborator care in urma unei tombole, acorda o analiza gratis pe luna pentru femeile care au un venit foarte mic sau deloc. Am aplicat la firma GeneticLab pentru sotia mea care avea nevoie de amniocenteza si am fost selectati pentru luna februarie castigatorii al acestei analize.

Analiza a aratat ca fatul are Trisomia 21 (sindromul Down). Eu si sotia am decis sa intrerupem sarcina (sotia avea deja 25 de saptamani). Prin amabilitatea celor de la GeneticLab am fost ajutati ca sotia sa intrerupa sarcina la Spitalul „Panait Sarbu”, unde s-a internat in data de 14.03.2011. In timpul procedurii de inrerupere de sarcina din data de 17.03.2011 (mininastere sau mai bine zis provocare de nastere) sotia nu era asistata de nimeni, era abandonata singura intr-un salon dupa ce au fost evacuati toti pacientii din acel salon, sotia m-a sunat pe mine la ora 05.00 AM (in 17.03.2011) si m-a anuntat ca naste (se rupsesera membranele). Asistenta a anuntat-o pe sotia mea ca trebuie sa doarma ca nu naste acum. Am ajuns la spital, am intrat in forta peste paza spitalului si m-am dus in salon ajutundu-mi sotia sa nasca, eram plin de sange pe maini pe haine.

Dupa ce s-a terminat expulzia (nasterea copilului) copilul era viu, va dati seama ca eu trebuia sa imi tin si sotia sa nu vada copilul, doctorul care era de garda, un arab Tarek Abdou, i-a spus sotiei ca el nu putea sa o asiste la aceasta procedura ca el este musulman si religia nu ii permite acest lucru. Puteti sa cereti conducerii spitalului sa va arate imaginile de pe camerele de luat vederi din dimineata zilei de 17.03.2011 si puteti vedea ca eu intru in spital in jurul orei 5.30, iar medicul de garda vine in urma mea la salon. Mentionez ca nu va scriu aceasta intamplare pentru vreun interes material sau de orice alta natura. Nu il cunosc si nu l-am intalnit in viata mea pe acest medic (Tarek Abdou) pana la momentul din dimineata zilei de 17.03.2011. V-am descris aceasta intamplare din viata sotiei mele si a mea acum deoarece… dar sa va explic.

Dupa externarea sotiei mele mi-am pus in gand ca trebuie sa fac ceva cu privire la analizele gratuite (decontate de CNAS) de care trebuie sa beneficieze o femeie gravida. In urma numeroaselor mailuri catre Parlament, Presedentie, CNAS Presa, am constatat ca statul prin CNAS deconteaza un numar foarte mare de analize, inclusiv aceasta amniocenteza, constatand acest lucru am luat legatura cu un reprezentant al presei expunandu-i intamplarea prin care am trecut. Cei de la presa au sunat la spitalul Panait Sarbu si au incercat un punct de vedere cu privire la analiza aceasta amniocenteza si au fost indreptati catre un laborator privat la care un medic (Dinu Albu) din acest spital este patron (clinica Alcosan). Totodata, l-au intrebat pe reprezentantul spitalului daca stiu ce s-a intamplat in dimineata zilei de 17.03.2011, iar acestia au negat orice intamplare de cele povestite de mine mai sus.

Fata de aceasta inversunare de a minti si a ascunde un lucru REAL, intamplat sotiei mele, v-am scris pentru a verifica cele spuse de mine. Camerele de luat vederi din spital au inregistrat venirea mea in data de 17.03.2011 in jurul orei 5.00-5.30, si se poate vedea cand medicul de garda a plecat catre salonul in care era sotia mea. Nu am inebunit eu sa ma duc la ora 5.00 dimineata in spital la sotia mea, eram acolo doar datorita faptului ca sotia mea ma sunase sa imi spuna ca persoanele care erau in salon cu ea au fost evacuate cu doua ore in urma si ea este singura, apa i s-a rupt si nu e nimeni la nastere (expulzie).

Va mentionez inca odata ca nu ma intereseaza nici o despagubire materiala, financiara. Ma intereseaza doar faptul ca acest medic a avut aceasta atitudine. Nu il cunosc si nu l-am vazut niciodata pe acest om si nu am de ce sa il reclam aiurea, va spun ca ceea ce s-a intamplat cu sotia mea este REAL. Verificati dvs. cele doua lucruri importante semnalate de mine: 1) De ce nu se face in niciun spital din Bucuresti amniocenteza (decontat de CNAS)? 2) De ce a Spitalul „Panait Sarbu” nu recunoaste intamplarea din 17.03.2011? Aceasta este o reclamatie depusa de mine la Administratia Spiatalelor din Bucuresti.”

DETALII: Gravidă abandonată de medici în timpul avortului. Reprezentanţii spitalului: „Medicul care era de gardă nu a greşit cu nimic”

Cine a ucis-o pe fetita avortata la Maternitatea Giulesti?

––––––––––––––––––––––––––––––––––

PENTRU PRESĂ: „Nu o să mai avem loc pe balconul Parlamentului
sau chiar pe Palatul Parlamentului pentru a atrage atenţia!”

INSIDER: „Va scriu in speranta ca poate la dvs. voi putea gasi o incercare de rezolvare a situatiei femeii insarcinate in Romania, poate stiti situatia prin care a trecut sotia mea datorita ignorantei sau a intereselor private a unor medici. Astazi cand va scriu inca nu exista nici o informatie publica sau mai bine zis nici o maternitate din Bucuresti nu are afisata pe site sau la intrarea in maternitate care sunt analizele la care au dreptul (decontate prin CNAS). Aceasta lipsa de transparenta, interesata sau nu, au facut ca eu impreuna cu sotia mea sa ajungem la cea mai nenorocita situatie (intreruperea de sarcina la 25 de saptamani).

In acelasi timp nu exista nici un program de asistare a femei insarcinate cu un copil depistat cu anomalii genetice (in cazul meu sindrom Down). Medicul ginecolog care are o pacienta cu aceasta problema nu are langa el un psiholog, un pediatru, care sa explice femeii care are aceasta problema la ce trebuie sa se astepte in cazul in care doreste sa pastreze sarcina sau sa o intrerupa. Nimeni nu are curajul sa vorbeasca de sindromul Down sau alte anomalii genetice, costurile materiale din parte parintilor si (vroiam sa zic al statului, dar statul s-a retras discret si nu are bani sa se implice) drama acestor mame si tati care cresc un copil cu acest sindrom.

Din toata audienta sau tirajul ziarelor am observat ca NOI cu totii ne dorim sa aflam doar de viata lui IRI SAU OANA BIANCA SAU CRUDU, tot prin audienta sau tiraj aflam si cati ne dorim sa aflam cand este ziua mondiala a copiilor cu sindrom Down si ce viata duc acestia. Eu si sotia mea suntem deja judecati si primim si sentinte deja pentru intrerupere de sarcina. Imi cer scuze fata de societatea romaneasca in care nu am avut incredere ca imi va accepta copilul afectat de aceasta boala.

Amniocenteza, analiza esentiala pentru a depista acest sindrom (si nu numai pt. acest sindrom), este prin declaratia directorului CNAS, Dorin Ionescu, asigurata INTEGRAL de CNAS, prin comunicatul Spitalului Giulesti aceasta analiza este decontata doar partial (adica doar recoltarea lichidului amniotic in rest femeia sa mearga cu eprubeta la clinicile private sa ii fie analizata proba), o controverasa sau o enigma care nici astazi nu este elucidata. Eu si sotia mea, si ca noi foarte multi altii, suntem in mijlocul neintelegerii si lipsei de transparenta al celor care fac parte din sistemul medical romanesc.

Va rog daca puteti aborda acest subiect impreuna cu CNAS, medici ginecologi si pediatrii. Eu si sotia mea nu vom mai incerca sa avem copii pentru ca experianta prin care am trecut este extrem de dureroasa, dar dorim ca sa facem ceva pentru cei care isi doresc, nu vrem sa simta ignoranta sau disputa celor care sunt in sistemul medical romanesc.

Fata de medicul care era de garda in dimneata zilei de 17.03 2011 si nu si-a dorit sa o asiste pe sotia mea, nu avem nici o pretentia materiala sau de alta natura, dorim sa ceara dumnealui administratiei spitalului sa il mute acolo unde convingerile religioase il pot lasa sa isi desfasoare activitatea de medic pentru care este pregatit. Prin frica de a-si asuma credinta dumnealui si prin ezitarea pe care a avut-o eram la un pas sa raman si fara sotie. Semnalul de alarma pe care am vrut sa il trag asupra conditiei femeii insarcinate si a drepturilor ei s-a transformat in tiruri intregi de condamnari si amenintari directe la adresa mea si a sotiei.

Dezbaterea asupra deciziei de a intrerupe o sarcina dupa 14 saptamani atunci cand vorbim de sarcini cu anomalii genetice nevindecabile cum sunt sindromul Down (retard mediu pana la retard sever, malformatii grave ale inimii) sau Edwards (media de viata este de la saptamani pana la maxim 2 ani), ancefalia (copilul se naste fara cutia craniana) – aceste sarcini nu pun in pericol viata mamei, dar cati dintre noi recunoastem ca nu ne dorim sa fim in situatia asta si niciunul dintre noi nu are curajul sa ii ceara divinitatii sa ii dea un copil indiferent de starea de sanatate al acestuia. Ascultati pareri profesioniste fara patimi politice sau religioase din partea celor care sunt implicati, pediatrii, psihologi, medici obstetricieni, mame care au avut sau au un copil cu bolile enumerate mai sus.

Societatea care ma condamna pe mine si pe sotia mea nu l-a cunoscut pe Adrian Sobaru inainte ca acesta sa se arunce de la balconul parlamentului. In ritmul acesta ipocrit prin care NOI cu totii nu facem ceva pentru femeia insarcinata, privind depistarea anomaliilor genetice, nu o sa mai avem loc pe balconul parlamentului sau chiar pe Palatul Parlamentului pentru a atrage atentia. Suntem preocupati de adjectivele folosite de catre politicieni unul impotriva celuilalt, de gentile sau tocurile unor femei din politica, subiectele de cancan au audiente pe care copii cu sindrom Down sau alte boli grave nu au cum sa le faca. Nu vrem sa cream legaturi umane intre noi, fiecare dintre noi ignoram si spunem „Doamne fereste!” atunci cand vedem un copil bolnav grav.

Ipocrizia este boala de care noi toti suferim si nu vrem sa o tratam simplu prin implicare. Ne rugam cu totii ca parintii, rudele sau apropiatii, atunci cand mor sa ajunga in Rai, de aceea murim, in nici un colt al lumii nu incercam sa construim Raiul pe pamant. Comunicarea, implicarea si vindecarea de ipocrizie sunt fapte simple prin care putem face ca acest coltisor de Rai sa existe si aici jos pe pamant. In speranta ca acest text scris de mine sa nu fie tratat ca jalnic, patetic sau obositor astept un raspuns.”

SURSA: Amniocenteza Sarcina Gravide

10 responses

  1. pintea gabriela

    Ce pot sa.va.spun fost părinte a unui copil cu sindrom. dawn.cred ca aveți pe constiinta acel.copil.sincer.asa și ar trebui.au fost părinții cărora li s-adun spus sa facă întrerupere de sarcina pt ca copilul era.cu risc de sindrom dawn.au refuzat și copilul.e perfect.sanatos.eu sint mamica unei superbe fetițe cu sindrom dawn .care vorbește. știe poezii.este intro grădiniță de masa .Și nu regret nimic.a mers mai tarziu.a vb mai tarziu.e cu un pas în spatele.celorlalti copii.dar e un copil.special ei iubesc pe toată lumea necondiționat. lumea zice ca problema este la ei dar va spun problema este la noi noi nu iubim ca ei.si încă ceva drag părinte a unui fost copil.cu dawn nu.am ucis.un suflet nevinovat

    Apreciază

    15 iunie 2016 la 23:49

  2. Ardeleanu Corina Alexandra

    Draga domnule, in primul rand vreau sa urez sotiei dvs , dar si dvs multa sanatate si sper ca , vre-o data sa puteti trece peste acest episod foarte greu din viata dvs.
    Eu sunt mamica unui baietel cu sindromul down, diagnosticat la nastere.
    Despre felul in care creste el, starea lui de sanatate , starea lui de spirit, nu voi scrie prea multe.Ii multumesc insa Domnului ca a facut minunea de a trimite acest copilas la noi.
    In alta ordine de idei, ceea ce vreau sa va spun, este la la spitalul Filantropia se face amniocenteza gratuit, iar dvs. Sunt sigur ca nu ati fost indrumat de nimeni catre acest spital, ca, deh! Trebuie sa platim .Totul se plateste in Romanica noastra draga, dar totusi, sunt spitale care fac amniocenteza gratuit.Va spun asta pentru ca eu, in anul 2011 , am nascut cel de-al doi-lea copil, o fetita, pentru care am facut amniocenteza gratuit la Filantropia, desi medicul meu era de la Polizu si am colaborat foarte frumos.Recunosc ca daca la analiza rezultatul ar fi iesit nefavorabil noua( adica trisomia 21), am fi facut intrerupere de sarcina, pentru ca nu cred ca am mai fi putut fi capabili sa mai avem inca un copil cu SD…
    Dar: As fi ales sa merg la medicul meu ginecolog, care mi-a urmarit sarcina 6 luni de zile.
    Nu ma intelegeti gresit, nu condamn pe nimeni pentru alegerile facute in viata, fiecare are liberul arbitru.Vreau insa sa punctez faptul ca exista foarte multi medici care nu fac intreruperi de sarcina, fie ea mare, sau mica.Fie cu deficiente sau nu.
    Cat despre sistemul nostru infect…as avea foarte multe de spus, dar prefer sa schimb canalul cand o vad pe Cruduta sau Nuduta si mai stiu eu pe care….
    Oricum, despre copiii nostri nu se va vorbi decat ocazional.
    Sa nu uitam ca sunt anumite anomalii care nu sunt detectabile( autismul).
    Ce facem cu copilul cand aflam ca are autism???
    Eu incurajez nasterea copiilor cu sindromul down pentru ca sunt buni, blanzi si iubitori.Copilul meu este cel care mi-a aratat ca viata este frumoasa.El este minunea sufletului meu si sun sigura ca sunt milioane de parinti care spun acelasi lucru.
    Si sunt doar o mamica…de copil cu sindrom down, pe care nu o sustine doar sotul si familia.Statul nostru drag, NU!
    Sanatate multa!

    Apreciază

    15 iunie 2016 la 18:05

  3. Si eu am facut amniocenteza la domnul doctor Albu pe 27 mai 2014 si nu doare absolut deloc chiar si fara anestezie locala. De la aflarea rezultatului la dublu test – risc 1/106 trisomia 21 sl pana in ziua amniocentezei slabisem 3 kg de cate griji imi faceam , nu mai puteam dormi nici noaptea. Imi era frica de procedura in sine si de riscul de a pierde bebelusul , dar daca respecti tratamentul post amnio si sfaturile domnului doctor pericolul este extrem de redus. Domnul doctor Albu are foarte mare experienta in amnio. Acum sunt linistita,impacata si fericita ca bebelina este bine. Am zis ca o sa sfatuiesc si o sa indrum pe oricine este in aceeasi situatie cum am fost eu sa mearga cu incredere sa faca amniocenteza deoarece nu este o procedura asa de riscanta cum se vorbeste. Pretul este de 1200 ron cu trimitere de la medicul de familie dar linistea pe care ti-o da rezultatele nu se poate masura.Rezultatele vor veni mai repede decat o sa va spuna la cabinet.

    Multa sanatate!

    Apreciază

    9 iulie 2014 la 19:56

  4. marcy

    Triplul test este o porcarie.Eu sau in Italia,iar aici amniocentezaeste gratis dupa 35 de ani,nu stiu cum e in Romania…Si eu am facut triplu test,dar daca ar fi sa o iau de la capat as face direct amniocenteza,care doare ca o injectie obisnuita.

    Apreciază

    23 aprilie 2014 la 14:47

  5. Iulia

    Din nefericire, triplul test este o mare porcarie, acum ceva timp am citit ca precizia lui maxima este de 85%; intre timp, se pare ca precizia lui a fost crescuta „pana la” 90%. orice student de statistica de anul I va poate spune ca precizia minima pentru ca un test statistic sa fie relevant este de 95%, deci din start, intreg fundamentul matematic al testului este complet gresit. Apoi, testul nu iti spune cu siguranta ca un copil are sau nu are vreo boala genetica, ci numai ca exista un risc crescut, pe baza datelor demografice s.a. ale mamei (rasa, greutate corporala, istoric de tabagism etc.) si a unor valori hormonale masurate in sange. Acest test nu evalueaza COPILUL deloc, ci numai riscul mamei de a naste un copil cu probleme. Desigur, amniocenteza are o precizie mai mare, testeaza efectiv genele sau alte particularitati din lichidul amniotic prelevat, dar iarasi: nu se poate sti exact daca celulele prelevate sunt de la copil sau de la mama, pentru ca nu se preia tesut FETAL propriu-zis ci doar lichid amniotic (iar celulele mamei, aceasta avand o varsta, sunt mai degenerate in mod firesc fata de ale fatului). In plus, amniocenteza este periculoasa ea in sine (0,5% risc de pierdere de sarcina) si, in general, la cate rateuri da triplul test, faptul trist ca in cazul dvs. s-a nimerit chiar sa aiba copilul S.Down este o raritate. Imi pare foarte rau pentru situatia dvs., dar ca mama, eu am ales sa nu fac din start aceasta porcarie pseudo-stiintifica numita triplu-test pentru ca nu am vrut sa ma stresez aiurea (stresul mamei daca afla ca este „cu risc” este enorm, desi acest test are aceeasi valoare stiintifica precum hartia igienica!)

    Apreciază

    5 octombrie 2013 la 14:44

    • Iulia

      Si, nu ca sa judec, dar nu mai spun, ca oamenii cu S.Down pot duce o viata autonoma fara nicio problema. Sigur, nu vor fi Einstein, sunt mai greu de crescut, au nevoi speciale, dar ca lucrator pe banda nu vei gasi unul mai meticulos, mai precis si mai fericit sa faca sarcini repetitive, deci poate trai dintr-o meserie bine-mersi, pentru ca nici mari pretentii nu va avea si sunt angajati de pus pe rana. Mama este medic de familie, are o pacienta la care triplul-test a iesit fara risc, desi copilul avea, din pacate S.Down. L-a nascut netrecand prin chinul de a sti dinainte despre boala: este o fetita fericita, zambitoare, foarte iubita – deci odata nascut copilul, este foarte posibil ca parintii sa se impace cu situatia si sa se ataseze mult de copil. Deci oricum, eu nu as fi avortat, dar nici nu pot emite judecati, pentru ca fiecare om are pacatele lui, eu inclusiv. Nu mi se pare normala decizia medicului de a nu va acorda asistenta medicala de urgenta si va urez noroc in demersuri, precum si o mai buna informare tuturor inainte sa se arunce cu capul inainte la astfel de teste si proceduri, in primul rand, precum si la drepturile pe care le au (gratuitati la analize etc.)

      Apreciază

      5 octombrie 2013 la 15:02

  6. Un cretin de barbat o proasta de femeie care l-a ascultat si nu s-a informat. Copilul nu avea sindrom down. El cauta sa isi spele constiinta prin actiunea asta. Insa le vede Domnul pe toate si sangele de pe mana lui nimeni nu il va putea spala………..

    Apreciază

    25 martie 2013 la 09:05

    • Anonim

      De unde stii tu ca nu avea sindrom Down

      Apreciază

      3 octombrie 2013 la 15:54

    • Iulia

      Din pacate totusi, nici sistemul medical nu ajuta. Desi aceste teste nu sunt in niciun caz precise si dau MULTE rateuri, multi medici le iau ca litera de lege si le baga in cap parintilor ca au copii cu probleme. Este foarte parsiv sistemul in sine, pentru ca odata nascut copilul, DACA intr-adevar acesta are vreo problema (mama mea, medic de familie a convins 5 femei sa nu avorteze si copiii nu au avut nimic, deci triplul test = vacs albina!!), parintii se impaca in general cu ideea si atasamentul este chiar mai puternic, pentru ca si nevoile copilului sunt mai mari, iar parintele raspunde la ele din instinct.
      In schimb, cat este inca in burtica, psihologia nu este aceeasi, pentru ca acelasi copil pare inca doar o potentialitate: desi el este viu si deja o persoana, nu poate comunica cu parintii, nu le poate zambi, nu poate sa planga sa isi semnaleze nevoile si nu este perceput ca persoana, inca.
      Acest test, dpv psihologic, mi se pare malefic, iar unii medici se comporta absolut abominabil (stiu un caz, de la mama mea, in cate triplul-test a iesit cu risc dar mama a vrut sa pastreze copilul, iar ecografistul a sarit pe ea: „Cee? Vrei sa nasti copil handicapat? Eu dac-as fi sotul tau, as divorta de tine!!”) Si astfel de abuzuri, sau cel putin pareri foarte ferme impotriva pastrarii unei sarcini care este posibil – nu sigur!!!, ci doar cu o posibilitate de nu-stiu-cat la mie, si aceea cu cantec – sa fie cu probleme, abunda in lumea medicala actuala, din pacate, pentru ca indoctrinarea medicilor cu anumite filosofii este foarte puternica.
      Sunt de acord cu dvs. ca nu ne putem juca de-a dumnezeii, dar lumea fiind atat de debusolata si eu fiind un om tare pacatos, ma tem ca nu pot emite aceleasi judecati ca dvs.

      Apreciază

      5 octombrie 2013 la 15:19

  7. Aoa

    Clinica AlcoSan din Bucuresti este de toata jena. Bataie de joc pe costuri exorbitante, un medic care casca plictisit si care te expediaza imediat, o asistenta care joaca solitaire si o secretara care minte de rupe numai ca sa te vada in clinica cu banii dati. Sala de asteptare neincapatoare, WC 1x1m imputit si nespalat de zile bune, holisor neincapator etc etc etc
    ALCOSAN, de toata jena!!! Din cauza lor mi-am repetat analiza la 2 zile la medlife si am pierdut aiurea 450 lei.
    Dr nu scoate nici un cuvant, sta ca nesimtitul busit pe tine. Abia am reusit sa scot de la el un OK mormait si un mdiaaa e baiat in 15-20 minute cand un 4D ar trebui sa dureze cel putin 45 minute.
    PS: Pe geamul clinicii te intampina o urare „daca parchezi iei bataie si cauciuri sparte!”
    Vai natia lor!

    Apreciază

    12 ianuarie 2013 la 10:06

COMENTEZI?