PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

SESIZARE CĂTRE VICTOR PONTA: „Vă aduc la cunoştinţă următoarele nereguli care s-au înregistrat în Transelectrica SA – filiala Smart SA, cu rugămintea să dispuneţi măsurile care se impun”

“Extras din memoriul către
PRIMUL MINISTRU AL ROMANIEI,

DOMNUL VICTOR PONTA

In temeiul prevederilor art. 6 si urmatoarele din Legea 571/2004 va aduc la cunostinta urmatoarele nereguli care s-au inregistrat in Transelectrica SA – filiala Smart SA, cu rugamintea sa dispuneti masurile care se impun, astfel:

a) Prin Hotararea nr. 6 din 12.08.2013 Adunarea Generala a Actionarilor Transelectrica SA – filiala Smart SA a numit in mod nelegal membrii Consiliului de Administratie. O.U.G. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice instituie o procedura obligatorie cu privire la selectia candidatilor pentru Consiliul de Administratie de catre un expert independent, persoana fizica sau juridica, specializata in recrutarea resurselor umane iar intreprinderile publice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 29 alin. (5) au obligatia de a aplica aceste prevederi, incepand cu data intrarii in vigoare a Ordonantei, intrucat aceasta nu prevede un termen special. Aceste norme sunt de ordine publica, sunt imperative si cu toate acestea au fost ignorate in cazul Smart SA.

Este absolut inadmisibil faptul ca in mod curent in Hotararile Adunarii Generale a Actionarilor si in Deciziile Consiliului de Administratie se invoca prevederile O.U.G. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, insa, in realitate aceste norme nu se aplica desi Statul Roman si-a asumat obligatii ferme fata de Fondul Monetar International.

In acelasi timp, este incontestabil faptul ca la peste 2 ani de la intrarea in vigoare a Ordonantei, in conditiile in care aspectele mai sus menţionate au constituit o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată, scopurile urmarite de Guvernul Romaniei si de Fondul Monetar International nu au fost realizate in situatia data; aceste nerealizari afecteaza sectorul strategic in care functioneaza societatea, capacitatea acestuia de a contribui la echilibrarea bugetului de stat şi la relansarea economiei, afecteaza aplicarea legii si nivelul de trai al populatiei.

Dovada efectelor negative o constituie chiar situatia precara in care a ajuns Transelectrica SA – filiala Smart S.A. in cursul anilor 2012 si 2013: cu datorii la banci de aproximativ 45 milioane de lei; implicata in litigii care puteau fi evitate avand ca obiect intrarea in procedura insolventei si pretentii; cu debite neachitate catre furnizori in valoare de aproximativ 14 milioane de lei; fara resursele necesare achitarii drepturilor salariale, aspecte care se afla in contrast cu urmatoarele actiuni si inactiuni ale directorului general numit in mod nelegal Constantin Marius Banu: pasivitate fata de prejudiciile produse societatii de echipele de conducere anterioare; infiintarea unor noi posturi de conducere pentru persoane aduse din exteriorul societatii si a sistemului fara pregatirea, experienta si performantele necesare; noi angajari pe criterii politice; amenintarea si indepartarea unor angajati cu experienta, corecti in activitatea lor si competenti; concedierea subsemnatului – presedinte al comisiei de verificare a contractelor – pentru faptul ca am consemnat grave nereguli in activitatea de achizitii in rapoartele inaintate, refuzul dialogului social etc.

b) La data de 01.10.2013 Consiliul de Administratie l-a desemnat in mod nelegal in functia de director general pe presedintele Consiliului de Administratie domnul Constantin Marius Banu, fost director la Direcţia de Supraveghere şi Control a CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor).

Decizia nr. 15/30.09.2013 prin care Consiliul de Administratie al Smart SA l-a numit director general pe domnul Constantin Marius Banu, care detinea si calitatea de Presedinte al Consiliului de Administratie al Smart SA in baza Deciziei nr. 13/10622/23.09.2013, este nelegala intrucat O.U.G. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, prin norma de la art. 35 alin. (3) dispune in mod imperativ faptul ca Presedintele Consiliului de Administratie al societatii nu poate fi numit director general: „Preşedintele consiliului de administraţie al societăţii nu poate fi numit şi director general”. In plus, O.U.G. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice impune prin textul art. 35 alin. (4) si urmatoarele o procedura de selectie a directorilor care nu a fost aplicata.

c) Pentru faptul ca au fost incalcate normele care apara interesul public si pentru faptul ca am fost concediat in mod abuziv de un Consiliu de Administratie numit in mod nelegal am atacat in instanta actele emise de Adunarea Generala a Actionarilor si de Consiliul de Administratie al Smart SA.

Prin Sentinta civila nr. 3846/09.07.2014 instanta Tribunalului Bucuresti a dispus:
– anularea Hotarii nr. 6/12.08.2013 prin care Adunarea Generala a Actionarilor Smart S.A. a anumit membrii Consiliului de Administratie;
– anularea Deciziei nr. 15/30.09.2013 emisa de Consiliul de Administratie al Smart SA prin care l-a numit pe Constantin Marius Banu in functia de director general;
– anularea Deciziei nr. 18/12587/o6.11.2013 cu privire la aprobarea unei noi structuri organizatorice.

d) Avand in vedere solutia pronuntata de instanta de judecata, Secretariatul General al Guvernului Romaniei, Ministerul Finantelor Publice si Transelectrica SA au urmatoarele obligatii:

♦ Sa inlocuiasca membrii Adunarii Generale a Actionarilor Smart SA pentru faptul ca au numit membrii Consiliului de Administratie cu incalcarea normelor de interes public continute de O.U.G. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice (prejudiciind interesele Statului Roman, interesele legitime ale actionarilor, interesele legitime ale angajatilor acesteia) si pentru faptul ca astfel au incalcat intelegerile care au intervenit intre Romania si Fondul Monetar International;

♦ Sa inlocuiasca membrii Consiliului de Administratie al Smart SA pentru faptul ca au numit un director general cu incalcarea normelor de interes public continute de O.U.G. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice in persoana domnului Constantin Marius Banu prejudiciind interesele legitime ale societatii (in acest moment nu exista fonduri pentru plata salariilor datorita managementului defectuos), au numit un director general care nu a intreprins nicio actiune pentru recuperarea prejudiciilor aduse societatii de echipele de conducere anterioare, au numit un director general care nu a dispus masurile care se impuneau pentru inlaturarea deficientelor in activitatea de achizitii, care a efectuat numiri in functiile de conducere si de executie numai pe criteriul apartenentei la PDL, a amenintat si a indepartat din societate angajatii compententi.

♦ Sa actioneze pentru ca membrii Consiliului de Administratie si directorul general Constantin Marius Banu sa restituie toate veniturile banesti realizate la Smart SA dupa data emiterii Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor nr. 6 din 12.08.2013 si Deciziei Consiliului de Administratie nr. 15 din 30.09.2013;

♦ Drept consecinta a anularii Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor nr. 6 din 12.08.2013 sa initieze actiunile prevazute de Lege pentru incetarea contractelor individuale de munca incheiate intre directorul general numit in mod nelegal Constantin Marius Banu si actualii directori, sefi de servicii, sefi de birouri, celelalte persoane angajate in societate dupa data de 30.09.2013 pe criterii strict politice, respectiv pe apartenenta la PDL.

9 august 2014

Consilier juridic
Melu Liciu”

14 responses

  1. Pingback: DREPT LA REPLICĂ: Cum se apără Adrian Corbu, Director General Adjunct al societăţii SMART S.A.? | infoINSiDER.ro

  2. Csmin

    Stimate Domn soldatel Sveic
    Daca pe anexele care au fost postate pe site ti-ai bazat memoriul stimabile sincer iti spun du-te si te trateaza ca esti total in necunostiinta de prevederile legale in vigoare Se adevereste faptul ca o facultate facuta la FF sau de la distanta nu se poate compara cu facultatea la cursuri de zi
    Acum imi explic de ce de atitia ani esti doar un biet consilier juridic executat silit in dosare penale si in dosare civile.Acum nu ma mai mira esecurile in instante pe care le-ai avut dupa obinerea diplomei
    Cosmin

    Apreciază

    18 septembrie 2014 la 22:44

    • Adrian

      Daca prostia, incultura si nesimtirea ar provoca durere dumneata ai urla pe strazi de nebun.
      Memoriul probeaza competenta, corectitudine, curajul de a discuta problemele deschis.
      Instanta a confirmat cele sustinute de Domnul Liciu Melu. Tot respectul pentru dumnealui, v-a predat cateva lectii de inalta clasa. Daca ar fi mai multi ca dumnealui viata noastra ar fi mai buna.

      Adrian

      Apreciază

      20 septembrie 2014 la 11:41

    • Adrian

      Invata sa te semnezi incultule.

      Apreciază

      20 septembrie 2014 la 11:42

      • Adrian

        Si sa mai stii ceva mincinosule: a pierdut in mod suspect 2 dosare dar a castigat alte aproximativ 74 in 10 ani de activitate si a obtinut alte performante notabile. Este un om de valoare fapt recunoscut de fostii angajatori in recomandari scrise precum si de dusmanii lui.
        De ce va este teama nu veti scapa.

        Apreciază

        20 septembrie 2014 la 12:05

    • Grig

      Domnule Cosmin,

      Mai invatati carte. Si nu mai mintiti ca nu-i frumos. O sa ramaneti asa…. un mitoan.

      Grig

      Apreciază

      17 octombrie 2014 la 23:11

      • Cosmin

        Domnule Grig
        Eu nu spun minciuni Singurul meu mare defect este ca nu pot sa stau in pasivitate cind vad ca cei lipsiti de cultura si de educatie elementara bat campii.
        Cosmin

        Apreciază

        18 octombrie 2014 la 01:33

      • Carina

        Domnului Grig
        Ma tem ca nu noua trebuie sa ne faceti recomandarea de a invata I-a mai gaditi-va cui ar trebui sa faceti aceasta recomandare Unui „jurist” care inca nu a aflat ca n se sesizeaza organele in drept decit dupa ce ai o sentinta definitiva?
        Nu stiu daca ati observat ca de fapt acest parat jurist isi urmareste propriul lui scop sa scoata in afara legii pe cei care l-au eliminat din sistem pe criterul de incompetenta Confirmarea o aveti pe situl portal.just.ro
        Apoi mai bine v-ati ocupa de acest personaj care se tot lauda cu relatiile pe care le are la Curtea de Apel care daca ar fi adevarate atunci cum se explica ca atunci cind ajunge cu actiunile promovate de el i se resping? Afirmatii gratuite cu scopul de a va face sa luati pozitia mutului si sa va temeti de aceast personaj care se afla intr-un vid de cunostiinte juridice
        Carina

        Apreciază

        18 octombrie 2014 la 10:01

        • Laura

          Cosmin si Carina,

          Cei care au constatat neregulile probeaza faptul ca sunt adevarati profesionisti. Altfel nu se implicau si nu luptau pentru un principu: acela al legalitatii.
          Continutul sesizarii probeaza profesionism, curaj, coloana vertebrala. Numai faptul ca voi sunteti de rea credinta va determina sa negati ceea ce vedem cu totii. Cata mizerie trebuie sa fie in sufletul unora….
          Sesizarea reprezinta un act de curaj si competenta. Chiar credeam ca nu mai avem astfel de oameni. Felicit din suflet autorul.

          Apreciază

          30 octombrie 2014 la 23:12

        • PROFESIONISTII i

          CARINA,

          Daca tu realizai un sfert din performantele acestui om de exceptie – Melu Liciu, daca tu dovedeai 10% din verticalitatea, competenta si inteligenta acestui fost militar de inalta clasa, acuma erai ministru.

          Apreciază

          9 noiembrie 2014 la 21:59

          • camarazii

            CARINA si voi ceilalti,

            Este evident pentru toti cei care citesc faptul ca il denigrati pe Melu Liciu.

            Melu Liciu a fost unul dintre militarii care au lucrat pentru aplicarea legislatiei specifice NATO in structurile MApN in care a lucarat, pe linia serviciului sau, si a facut-o in mod ireprosabil. Despre omul acesta puteti inventa orice bazaconie dar nu veti putea spune niciodata ca nu este un foarte bun profesionist; activitatea lui a fost apreciata in mod oficial.
            Daca el a consemnat acele nereguli inseamna ca sunt reale.

            Apreciază

            9 noiembrie 2014 la 22:09

    • Florin Coculescu

      Domnul Csmin,

      Se vede clar cat de incult esti….

      Apreciază

      9 noiembrie 2014 la 21:42

      • PROFESIONISTII i

        Felicitari autorului….
        Este un act de probitate morala,

        Apreciază

        9 noiembrie 2014 la 21:52

  3. Pingback: PUROI: „Conducerea Transelectrica SA – filiala Smart SA este deţinută de PDL, inclusiv astăzi 9 august 2014„ | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?