PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

OSLO: Legendara corabie Fram, pensionată pe insula muzeu Bygdoy!

INSIDER: „În Oslo, dacă eşti pus pe alergătură şi vizitat muzee cel mai bine e să achizitionezi Oslo Pass ce oferă gratuitate pentru transportul public, atracţii turistice, parcări, piscine, prânzuri în croaziere, patinaj, reduceri la închirierea unei maşini etc. Tot cu el ai intrarea liberă la 35 de muzee. Poţi alege pass-ul valabil 24h – 270 NOK, 48h – 360 NOK. Moneda naţională este coroana norvegiană 1 NOK = 0.5 RON.

Pe Insula Bygdoy se ajunge cu autobuzul nr. 30 (27 NOK de la automat sau 40 NOK la şofer) sau cu feribotul nr. 91 (se ia din faţa Primăriei) – 170 NOK şi „împuşti” 5 muzee dintr-o lovitură, primele 3 fiind grupate în aceeaşi piaţă. Aici la Huk sunt şi 3 plaje, una fiind a nudiştilor.

MUZEUL MARITIM AL NORVEGIEI. Ilustrează lunga tradiţie maritimă a norvegienilor: cu bărci pescăreşti, cu motoare de corăbii, cu filme de călătorie de-a lungul coastei Norvegiei. Intrare 60 NOK.

MUZEUL FRAM. Adăposteşte corabia de lemn cu pânze Fram (1892) folosită în 3 expediţii cruciale spre Arctica (Polul Nord) şi Antarctica (Polul Sud) întreprinse de exploratorii Fridtjof Nansen (1893-1896), Otto Sverdrup (1898-1902) şi Roald Amundsen (1910-1912) care a fost primul om care a atins Polul Sud (1911). Se poate explora în voie puntea şi cala navei pentru a vedea cum se desfăşura viaţa echipajului de la bordul ei. De-a lungul zidurilor imensei săli care adăposteşte nava Fram sunt expuse pe 3 niveluri, obiecte şi mărturii despre expediţiile la poli şi despre istoria corabiei. Pentru mai multe informaţii se pot viziona şi câteva filme în cadrul muzeului. Intrare 60 NOK.

MUZEUL KON-TIKI. Kon-Tiki este pluta din lemn de balsa care l-a făcut erou în 1947 pe norvegianul Thor Heyerdahl când împreună au traversat Oceanul Pacific. (101 zile, 8.000 km, din Peru până în Polinezia, 6 vikingi). În 1970, Heyerdahl a traversat Oceanul Atlantic pe „Ra II” (din Maroc până în Barbados) pe o plută din papirus (construită de băştinaşii Aymara de pe insula boliviană Suriqui de pe Lacul Titicaca), de asemenea expusă în muzeu. Tot aici există o secţiune cu descoperiri arheologice din Insula Paştelui precum şi replica unei statui de 10 m de acolo. A existat şi o a treia plută din trestie „Tigris” (construită în Irak) pe care neobositul explorator în 1978, în vârstă de 64 de ani, a traversat şi Oceanul Indian (de pe fluviile Tigru şi Eufrat – Golful Persic – Djibouti). Aceşteia din urmă navigatorul i-a dat foc în semn de protest împotriva situaţiei de război din zona Golfului Persic. Intrare 65 NOK.

MUZEUL CORĂBIILOR VIKINGE. Muzeul adăposteşte corăbii vikinge din lemn din sec al IX-lea cu prora şi pupa arcuite şi meşteşugit sculptate. Cea mai veche corabie expusă este construită în jurul anului 820 (lungime 21.5 m) şi a fost găsită îngropată în scop funerar, pentru regina Asa (Yngling).

MUZEUL SATULUI. Case şi căsuţe de peste tot din Norvegia. Cel mai tare „exponat” este o biserică din lemn Stavkirke din anul 1200, acum în plin proces de restaurare, acoperită cu un „chiloţel” uriaş. Vizitat într-o zi mohorată şi fără culoarea costumelor populare (promise prin ghidurile de călătorii) mi s-a parut cam trist şi abandonat, sub Muzeul Satului din România. De remarcat sunt căsuţele (tipic norvegiene) cu iarbă pe acoperiş care o dată cu anotimpul îşi schimbă şi „culoarea părului”. Intrare 100 NOK.”

Un răspuns

  1. Pingback: NORVEGIA: Primul restaurant subacvatic din Europa și cel mai mare din lume | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s