FOAME! Jurnaliştii Turcescu, Hurezeanu şi Tatulici, îndatoraţi la “Roşia Montană Gold Corporation”
20 de formatori de opinie şi oameni influenţi din mass-media românească au plecat în Noua Zeelandă la invitaţia companiei Roşia Montană Gold Corporation. Jurnaliştii Robert Turcescu, Emil Hurezeanu şi Mihai Tatulici au acceptat de la controversata companie o excursie ce costă aproximativ 10.000 de euro de persoană, informează Adevărul.
La sfârşitul săptămânii trecute, 20 de formatori de opinie şi şefi din presa românească au luat drumul Noii Zeelande la invitaţia Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), companie care încearcă de ani buni să înceapă săpăturile în mina de aur de la Roşia Montană.
Printre cei care au acceptat invitaţia se află Ioan T. Morar (scriitor şi membru fondator al revistei „Academia Caţavencu”), Vlad Macovei (redactor-şef „Evenimentul zilei”), Emil Hurezeanu (preşedintele trustului Realitatea-Caţavencu), Floriana Jucan (directorul revistei „Q Magazine”), jurnalistul Robert Turcescu şi Dragoş Nedelcu (membru în Consiliul de Administraţie în trustul Realitatea-Caţavencu). La aceştia se mai adaugă Mihai Tatulici (realizator Realitatea TV) şi Dan Apostol (director executiv The Money Channel). Motivul pentru această dovadă de „mărinimie” este simpla informare a jurnaliştilor printr-o vizită la o mină de aur din această ţară.
Dupa cumpararea autoritatilor locale si centrale, dupa sute de mii de euro platiti in presa pentru publicitate ca sa se ocoleasca subiectul, dupa „persuadarea” liderilor de opinie, in sfarsit, cei de la RMCG par ca au inteles ca au nevoie nu doar de „lobby pe bani”, ci si de o strategie de comunicare dupa manualele de PR… Totuşi, nu putem să nu remarcăm „limba de cianură” din comunicatele de presă…
PASUL 3. VICTIMIZAREA – „Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a remarcat în ultimele zile o intensificare a acţiunilor de intimidare a membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie, care urmează să analizeze cererea de descărcare arheologică a masivului Cârnic.
Membrii acestei comisii sunt experţi respectaţi, cu experienţă semnificativă în cercetare arheologică, iar mulţi dintre ei deţin funcţii de conducere în instituţii publice de cultură. Asemenea presiuni publice fără precedent – afişe cu un limbaj dur, de factură extremistă, prin care cercetătorii sunt trataţi ca nişte infractori – sunt cu atât mai şocante cu cât implică în mod direct – şi cu siguranţă, abuziv – numele Ministerului Culturii, instituţie publică prestigioasă, în subordinea căreia funcţionează instituţiile respective.
RMGC îşi exprimă încrederea că Ministerul Culturii se va disocia de asemenea iniţiative şi va asigura un climat adecvat pentru lucrările Comisiei de Arheologie. De asemenea, compania solicită instituţiilor în drept să se autosesizeze cu privire la tentativa de exercitare de presiuni asupra instituţiilor statului”, se arată într-un comunicat oficial remis presei.
ApreciazăApreciază
21 septembrie 2010 la 23:34
PASUL 2 – DUPA DISTRACTIE, VINE NOTA DE PLATA! Acum, cu larga sustinere a liderilor de opinie si autoritatilor plimbate pe bani grei, RMGC anunta oficial că „salută decizia membrilor Comitetului de Analiză Tehnică de a relua procedura de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană.
(…)Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) este format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor”, se arata in ultimul comunicat oficial al RMCG.
ApreciazăApreciază
19 septembrie 2010 la 05:22
indatorati?eu cred ca se simt indatorari fata de cititori, ceea ce au si demonstrat, aratandu-ne ca tehnologia mult controversata functioneaza intr-un spatiu in care ecologia reprezinta o valoare.indatorati ar trebui sa ramanem noi acestor oameni care incearca din rasputeri sa ne deschida ochii spre civilizatie
ApreciazăApreciază
7 septembrie 2010 la 00:02
Cine poate crede asemenea aberatie mah baieti ? O excursie care costa 10.000 de euro ???
Hai sa fim seriosi. Pentru 200 de USD, deja sunt firme care te plimba pe hotel plutitor de 7 stele, pe ocean, vreme de 4 zile, astia unde dreaq s-au dus ma, pe luna si ‘napoi cu transatlanticul de aur ?
ApreciazăApreciază
28 august 2010 la 02:38
200 euro, hotel plutitor, 7 stele..:) Oare cine exagereaza acum? Ar ramane Romania pustie o saptamana si am pleca cu totii in vacanta!! 🙂 Poate la Budapesta la neamuri 🙂
ApreciazăApreciază
28 august 2010 la 10:05